Nem hagyja annyiban a Patrióták Európáért képviselőcsoport, hogy kihagyták őket a bizottságok vezetéséből

2024.10.02. 08:41
Több európai parlamenti eljárási szabályzatot is sért a Fidesz közreműködésével is életre hívott Patrióták Európáért képviselőcsoport szerint az, hogy a kisebb képviselőcsoportokkal szemben nem kaptak egyetlen felelős pozíciót sem az Európai Parlament szakbizottságaiban. Bírósághoz fordultak.

A Patrióták Európáért képviselőcsoport szerint sérti az európai parlamenti eljárási szabályzatát és az EU Alapjogi Chartáját, hogy lemaradtak a szakbizottsági pozíciókról, ezért a képviselőcsoport keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságán – írja a HVG.

Az Orbán Viktor közreműködésével alapított – és az EP-ben a harmadik legnagyobb – képviselőcsoport nem kapott helyet az EP szakbizottságainak vezetésében, ezért kérik a szakbizottságok határozatainak megsemmisítésére az unió bíróságát. 

A frakció azt nehezményezi, hogy a kisebb képviselőcsoportokkal szemben egyetlen felelős pozíciót sem kaptak, így sem az EP alelnökei és a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyi kérdéseket felügyelő quaestorok között, sem a szakbizottságok vezetői között sincs egyetlen képviselő sem a pártcsalád részéről. Ez, szerintük sérti az Európai Parlament eljárási szabályzatának a 34. és 219., az Európai Unióról szóló szerződés 10. és az EU Alapjogi Chartájának a 21. cikkét is, továbbá azt az elvet is, hogy teljes mértékben gyakorolni tudják a szavazóktól kapott mandátumot.

Mint korábban írtuk , júliusban alakult meg a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, amely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben közölte: céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában. Elmondta azt is, hogy a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett, és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben.