Megszólalt a Magyar Fejlesztési Bank, a KEHI vizsgálata után nem hosszabbították meg Magyar Péter megbízatását

2024.10.02. 17:44
Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a KEHI vizsgálata után nem hosszabbította meg a Magyar Fejlesztési Bank a Diákhitel Zrt.-nél. A hivatal vizsgálata szerint egyes ajánlattételek esetében nem állt fent valós verseny, vagy éppen túlárazás történt, illetve a vizsgált tanulmányok értéke sokszor nem állt arányban az ellenszolgáltatással. A Tisza Párt elnöke szerint egy zsarolási céllal készített kormányzati jelentésről van szó.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél – közölte a bank szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a KEHI 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-nél, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is.

A közlemény szerint a Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását.

Magyar Péter már hónapokkal ezelőtt emlegette az ellene induló vizsgálatot, azt állítva, hogy az a megfélemlítését szolgálta. Az Átlátszó megszerezte a KEHI jelentését, mely szerint több kérdéses szerződést is vizsgáltak a hivatal emberei, amelyekből kiderült, hogy egyes ajánlattételek esetében nem állt fent valós verseny, vagy éppen túlárazás történt. A jelentés megjegyzi, hogy az általuk vizsgált tanulmányok értéke sokszor nem állt arányban az ellenszolgáltatással, miután ezekben olyan triviális megállapításokra jutottak, amelyeket az internetről ingyen bárki letölthetett volna.

Egymásnak estek Hont Andrással

A jelentés nyilvánosságra hozatalát követően Hont András publicista egy rövid bejegyzésben kommentálta is a történteket, mondván, az abban foglalt kemény megállapítások miatt távozott Magyar Péter a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatói székéből. Magyar Péter erre „átlátszó kormányzati propagandistának” nevezte Hont Andrást, és felhívta a figyelmet arra, hogy a KEHI nem tett feljelentést ellene.

Magyar Péter közösségi oldalán szerdán arról írt, hogy ma kiszivárogtattak „Hont (átlátszó) András fideszes propagandistának egy 2021-es, legfelsőbb politikai utasításra, zsarolási céllal készített kormányzati jelentést”, a KEHI elnöke pedig „azt hazudja, hogy csak tanácsadást végeztek, miközben a valóság az, hogy miniszterelnöki utasításra szálltak ki anno a Diákhitel Központhoz rendőrökkel a házasságom megromlásakor”.

Feljelentést nem tudtak tenni, mert bűncselekményt nem találtak, de most, három évvel később azért kiadják a »jelentést«, hogy pár napra újra el tudja terelni a propaganda a figyelmet a valóságról

– fogalmazott a Tisza Párt elnöke.