A fogdában írta alá az alakuló ülés meghívóját a korrupció miatt letartóztatott óbudai polgármester

2024.10.03. 06:49
A börtönben, jegyző jelenlétében került aláírásra az óbudai testületi ülés meghívója. Kiss László polgármester többek között az alpolgármesterek kilétéről is döntene.

Kiss László, Óbuda polgármestere a fogdában írta alá az óbudai alakuló ülés meghívóját – írja a 444.hu. Az alakuló ülésen téma lesz többek között az alpolgármesterek kinevezése, ugyanis Czeglédy Gergő, az előző ciklus alpolgármestere szintén letartóztatásban van.

Az új alpolgármesterjelöltek: Zábó Attila, az óbudai DK elnöke, Béres András (Párbeszéd), Burján Ferenc (LMP) és Őri László. A testületi ülést a korelnök fogja majd vezetni.

A meghívó Bots Dénes jegyző jelenlétében került aláírásra, amelynek dokumentumát a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) óbudai kirendeltsége fel is töltötte a Facebook-oldalára.

Ahogy arról az Indexen beszámoltunk: korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség indítványozta a június 9-én megtartott önkormányzati választáson újraválasztott Kiss László polgármester letartóztatásának három hónappal, 2024. december 16-ig történő meghosszabbítását.

A gyanú szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Óbuda és Békásmegyer korábbi polgármesterét még augusztus 14-én vették őrizetbe, két nappal később pedig elrendelték a letartóztatását.

Az Index értesülései szerint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jobboldali képviselői levélben kérték fel az idei önkormányzati választáson megválasztott helyi képviselőket, hogy még az októberi alakuló ülés előtt egy informális találkozón közösen keressenek megoldást az irányíthatatlanná vált kerület helyzetének megoldására.

Hiszen mind Kiss László polgármestert, mind Czeglédy Gergő alpolgármestert előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, így vezetés és irányítás nélkül maradt a főváros második legnépesebb kerülete.