'56-os szervezetek tiltakoznak Magyar Péter lépése ellen

2024.10.03. 20:24
1956-os szervezetek tiltakoznak a Tisza Párt elnöke ellen, amiért kijelentette, hogy októbertől a lyukas zászló lesz pártjuk jelképe. A szervezetek a kijelentést azért kifogásolják, mert szerintük „a jelkép pontosan a nemzeti szimbólumok kisajátítása elleni tiltakozás okán jött létre”.

Magyar Péter október 1-én jelentette be, hogy az 1956-os lyukas zászló lesz a Tisza Párt jelképe. A kijelentésre az 1945 utáni politikai elítélteket és üldözötteket összefogó szervezetek közül több is kifejezte nemtetszését az Európai parlamenti képviselő felé. 

E szervezetek az MTI-hez is eljuttattak egy közleményt, amelyben azt írták: az 1956-os lyukas zászló a magyar történelmi zászlók sorába tartozik, így az egész nemzet önazonosságának és egyediségének szimbóluma. Úgy fogalmaztak:

Az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő alábbi szervezetek a leghatározottabban tiltakoznak Magyar Péter pártelnök 2024. október 1-i bejelentése ellen, miszerint »A TISZA Párt jelképe a mai naptól az 1956-os lyukas zászló« .

„Álláspontunk szerint az 1956-os lyukas zászló a magyar történelmi zászlók sorába tartozik, így az egész nemzet önazonosságának és egyediségének szimbóluma Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc első napján keletkezett jelkép pontosan a nemzeti szimbólumok kisajátítása elleni tiltakozás okán jött létre” – tették hozzá.

Majd azt írták: „A magyar nemzeti színeket kommunista jelképpel beszennyező Rákosi címert a magyar társadalom akkor teljes egyhangúsággal és összefogással vágta ki, mint a nemzet önérzete elleni gyalázatot. A világon a mai napig egyedülálló tiltakozási forma a lyukas zászló, egy különleges nemzeti kincs és egyértelmű azonossági jel.”

A legerélyesebben tiltakozunk különleges nemzeti jelképünk pártpolitikai célokra való felhasználása ellen, mely éppen olyan eszmei megerőszakolási kísérlet, mint amilyen a nemzeti lobogóból 1956-ban kivágott kommunista címer volt.

–  fogalmaztak a közleményben. 

A tiltakozást a következő szervezetek és magánszemélyek írták alá:

  • Égi Pál, az 56-os Szövetség elnöke;
  • Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke;
  • Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke;
  • Dr. Horváth László, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend elnöke;
  • Máhli Imre, az 1956 Magyar Nemzetőrség elnöke;
  • Ámon Antal, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége elnöke;
  • Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke;
  • Somssich Tamás, a Recski Szövetség főtitkára;
  • Szelekovszkyné Csendes Mária, a Politikai Elítéltek Közössége 1945–56 főtitkára;
  • Dr. Mari Albertné, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke.

A Tisza Párt által választott szimbólum összefügg Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának botrányt keltő kijelentésével. A pártelnök a bejelentését követően úgy fogalmazott: „Természetesen tudjuk, hogy ez a zászló a szabad Magyarország jelképe is. Nem fogjuk kisajátítani.”