Meghosszabbítaná a kormány a háborús veszélyhelyzetet

2024.10.03. 09:05
Újabb 180 nappal, 2025 májusáig meghosszabbítaná a kormány a háborús veszélyhelyzetet. Az Igazságügyi Minisztérium indoklása szerint továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

A kormány újabb 180 nappal meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet – szúrta ki az Igazságügyi Minisztérium törvénytervezetét a 24.hu.

Az október 10-ig véleményezhető szöveg szerint „továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”.

A tárca indoklása szerint azért van erre szükség, hogy „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”, ennek nyomán a rendelet 2025. május 18-ig meghosszabbításra kerülne. A háborús veszélyhelyzetet még 2022 májusában jelentette be Orbán Viktor.

„A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan, ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat” – fogalmazott korábban a miniszterelnök.

Az orosz–ukrán konfliktus fejleményeiről az Indexen folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban számolunk be, amelyet ide kattintva olvashat el. A Közel-Keleten zajló háború történéseiről pedig innen tájékozódhat.