Az Európai Bizottság 26 biztosjelöltje közül 23 megbukott a vagyonvizsgálaton

2024.10.04. 10:25
Az Európai Parlament jogi bizottsága csupán a lengyel Piotr Serafin, a magyar Várhelyi Olivér és a holland Wopke Hoekstra biztosjelöltek esetében állapította meg egyértelműen, hogy vagyonnyilatkozatuk megfelel a valóságnak. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság 26 jelöltje közül 23 megbukott a vizsgálaton.

Az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön ellenőrizte az Európai Bizottság biztosjelöltjeinek vagyonnyilatkozatát, azonban a 26 biztos közül csak hárman kaptak „tiszta pénzügyi bizonyítványt” a baloldal által zűrzavarosnak nevezett ülésen – írja a Politico.

Az Európai Parlament csupán a lengyel Piotr Serafin, a magyar Várhelyi Olivér és a holland Wopke Hoekstra esetében állapította meg egyértelműen, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség – derül ki a Zöldek frakciója által terjesztett e-mailből, valamint három, az ülésen történteket jól ismerő képviselő beszámolója alapján.

Bár az egyik képviselő szerint Hoekstra „követendő példa” az információk nyilvánosságra hozatala tekintetében, a Szocialisták és Demokraták baloldali frakció a megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a holland biztosjelöltnek nyilvánosságra kell hoznia azokat az ügyfeleket, akiknek korábban a McKinsey tanácsadó cég alkalmazásában dolgozott.

A lap arról ír, hogy a 26 nyilatkozatot ábécésorrendben tárgyaló három és fél órás ülésen a képviselőcsoportok közötti sérelmek gyorsan előtérbe kerültek. Az egyik fentebb idézett képviselő szerint az ülés „zűrzavaros” volt, a frakciók pedig durván harcoltak egymással.

Minden 10 ezer euró fölötti vagyontárgy számít

A bizottságban részt vevő képviselők a parlamenti átvilágítási folyamat első részeként háttérellenőrzést végeznek. Jogukban áll elutasítani a jelölteket, ha úgy látják, hogy összeférhetetlenség áll fenn. A következő lépés az illetékes parlamenti bizottságok általi meghallgatás, amelyre november 4. és 12. között kerül sor.

A bizottság végül egyszerű többséggel elfogadta, hogy a bizottság 23 jelöltjének általános kérdéseket kell feltenni. Ez lehetővé teszi számukra, hogy több információt szolgáltathassanak, mivel a nyilatkozatokhoz tartozó űrlapok közül sok nagyrészt üresen maradt.

A szabályok szerint a biztosok maguk töltik ki a nyilatkozatokat, és eldönthetik azt is, hogy mire válaszolnak.

Papíron a jelölteknek minden 10 ezer euró feletti vagyontárgyat nyilvánosságra kell hozniuk, azonban a törvényhozók „aligha látták hitelesnek” azt, hogy csak néhány jelölt jelezte, hogy rendelkeznek ilyen vagyonnal.

A jelölteknek lépniük kell

A baloldal vezetője, Manon Aubry felháborodott az eljárás átláthatóságának hiánya miatt, és azzal érvelt, hogy képviselőcsoportja „dühös”, amiért a biztosok nem jelentettek be elegendő információt.

Ez egy hamis folyamat, mert nincs elég idő a megfelelő vizsgálatra. Ez egy hamis folyamat, mert zárt ajtók mögött zajlik

– mondta Manon Aubry egy sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a 23 biztosnak küldött űrlapok újratöltésére vonatkozó általános kérésen kívül néhányan közülük személyre szabott kérdéseket és észrevételeket kapnak az általuk bejelentett vagy be nem jelentett tételekkel kapcsolatban.

Azok a biztosok, akik jelentős vagyonról nyilatkoztak, a pénz eredetére vonatkozó kérdéseket fognak kapni, és arra kérik őket, hogy „vessék össze a vagyonukat a bevételükkel” – mondta két európai parlamenti képviselő. Ezek közé tartozik a görög Apostolos Tzitzikostas, a szlovén Marta Kos, az olasz Raffaelle Fitto, a cseh Jozef Sikela és a ciprusi Costas Kadis.

A horvát Dubravka Suicát például arra kérik, hogy adja el az Atlantska Plovidba hajózási vállalatban lévő részvényeit, amelyek értéke 3684 euró, valamint a Hrvatski Telecomban lévő részvényeit, amelyek értéke 2029 euró. Az észt Kaja Kallast a férjének egy oroszországi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásban való részesedése miatt fogják kihallgatni.

Az Európai Parlament jogi bizottsága az elkövetkező napokban kérdéseket küld a biztosjelölteknek, majd a jövő héten újra összeülnek. A bizottságnak október 18-ig kell befejeznie az átvilágításokat a parlament vezetése által elfogadott ütemterv szerint.