Csúnyán beborul az idő, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2024.10.04. 06:01
Pénteken borús idő várható, napközben 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet. Eső és zivatar miatt is citromsárga figyelmeztetés van érvényben a legtöbb vármegyében, ráadásul a térségünk fölé érkező ciklon miatt mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás.

Borult idő várható, ugyanakkor a déli, délkeleti részeken elvékonyodhat a felhőzet, de legfeljebb csak kevés helyen bukkanhat elő a nap. A csapadékzóna fokozatosan északkelet felé helyeződik, közben dél felől szűnik is az eső.

Estefelé már csak az északi tájakon eshet és ott is egyre kevesebb helyen. A déli, délkeleti országrészben néhol az ég is megdörrenhet. A döntően északi, északnyugati szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős, esetleg viharos lökések kísérhetik, a déli tájakon a délnyugati, nyugati szél élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között valószínű, de délkeleten ennél jóval magasabb értéket is mérhetnek. A HungaroMet előrejelzése szerint

az egész országban elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben eső miatt: 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar vármegyékben zivatar miatt is kiadták a figyelmeztetést, ezeken a területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A térségünk fölé érkező ciklon miatt mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokan tapasztalhatnak fejfájást, koncentrációs zavart, vérnyomás-ingadozást. A csapadékos idő hatására azonban a levegőminőség kedvezően alakul.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!