Panaszkodnak a vidéki mentősök, amiért Budapestre vezénylik őket az új ügyeleti rendszer miatt

2024.10.05. 13:13
Budapesten október elsejétől csak 15 helyen lesz ügyeleti ellátóhely, melyeket a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint az idősebb orvosok át fognak adni helyettesítésre. A vidéki mentősök panaszkodnak arra, hogy Budapestre rendelik őket, így ellátatlanul maradnak az ottani helyek. A szakszervezet pedig szabálysértésre hivatkozik a mentőszolgálat részéről a beosztás tekintetében.

Október elsejétől változott az ügyeleti rendszer Budapesten, mindössze 15 helyen lesz ellátóhely, valamint három speciális gyermekellátóhely és 14 mobil ügyeleti egység működik. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint az első három nap Budapesten 259 beteget láttak el.

Az átlagos betegforgalom egyik budapesti ellátóhelyen sem érte el az 1 beteg/óra értéket − tájékoztatott az RTL Híradó.

Péntek reggel a Partizánnak adott interjút Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara titkára, aki azt mondta, hogy „az idősebb doktorok el fogják adni az ügyeletüket, és bizony már megvannak a számok, 20 ezer forint kézbe, amelyért átvállalják helyettük fiatalabb doktorok az ügyeleteket”. Havi két ügyeletért így 240 ezret fizetnek saját zsebből az RTL Híradó állítása szerint.

Eközben a vidéki mentősök is panaszkodnak, hogy Budapestre rendelik őket ügyelni, így a kisebb mentőállomásokon sokszor nem marad mentőautó. 

„A mentőautókat gond nélkül felrántják Budapestre, és akkor nem marad vidéken mentőautó. Marika néni problémája nem olyan fontos, mint a budai uraké és hölgyeké” − árulta el egy vidéki mentős.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző is megszólalt, aki elmondta: „a frissen végzett mentőtiszteket módszeresen zsarolják feletteseik. Amennyiben nem vállalnak ügyeleti szerepet, nem kapnak státuszt. Fenyegetéseket is kapnak, hogy a másod-, harmadállásaikat ellehetetlenítik.”

Az egészségügyi szakszervezet szerint szabálysértés történt, mert „olyan mentődolgozót osztottak be 16 órás szolgálatra, aki nem vállalt 12 óránál hosszabbat, mert a maximális beoszthatóság 12 óra a mentődolgozók esetében. Külön megállapodás esetében lehet 24”.

Az Országos Mentőszolgálat szerint ez alaptalan vádaskodás, és az OMSZ lejáratása a cél. Győrfi Pál hozzátette, hogy a mentőszolgálat működésének valamennyi eleme, így a munkáltatói intézkedései is jogszerűek, és betegek érdekét szolgálják.