Visszalépett a kormány, mégsem módosul az idősek ingyenes fogászati ellátásának korhatára

2024.10.05. 12:03
Pénteken derült ki, hogy egy törvényjavaslat-tervezet szerint a kormány szigorítana az idősek ingyenes fogászati ellátásának rendszerén. Azonban a családügyi szervek és az Idősek Tanácsának érvei után úgy döntött a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz (KIM), hogy mégsem vezetik be a korhatáremelést.

A közelmúltban látott napvilágot, hogy az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvényben, a Belügyminisztérium alá tartozó ágazatokat érintő módosító javaslatcsomag szerint változik az ingyenes fogászati ellátásra vonatkozó korhatár.

A javaslat szerint 62 éves kor helyett az öregségi nyugdíj korhatárától, vagyis 65 éves kortól vehetnék igénybe az idősek az ingyenes, teljes körű állami fogászati alap- és szakellátást.

A javaslat hatására a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz (KIM) fordultak a családügyi szervek, valamint az Idősek Tanácsának tagjai, aminek meg is lett az eredménye.

A családügyi szervezetek, valamint az Idősek Tanácsa nem támogatja a jogosulti korhatár emelését a fogászati ellátásban, ezért a kormány nem változtat a szabályokon

– közölte a KIM az MTI-vel.

A minisztériumot megkereső szervezetek azzal érveltek a javaslat ellen, hogy szerintük az mind anyagi, mind népegészségügyi szempontból hátrányosan érintené a hazai idős társadalmat. A minisztérium közleményében kifejtette, hogy az idősekről gondoskodás, a generációk közötti együttműködés támogatása a magyar családpolitika kiemelt része és az időseket számos intézkedéssel segíti a kormány. Ennek szellemében reagáltak a családügyi szervek és az Idősek Tanácsának megkereséseire is.

A KIM a törvényjavaslat korhatárra vonatkozó része tekintetében a hatályos jogszabályi rendelkezéseket változtatás nélkül fent fogja tartani

– jelentette ki a tárca.