Nincs még vége a borult időnek, nem érdemes otthon hagyni az esernyőt

2024.10.06. 06:13
Folytatódik a jobbára borult idő. Szitálás, gyenge eső több helyen is előfordulhat. Vasárnap már a Dunántúlon és akár a Dél-Alföldön is jelentősebben csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Ezzel szemben északkeleten még mindig a borult ég lesz a jellemző. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13 fok között alakul, az eleinte kevésbé felhős tájakon lesz hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 13 és 18 fok között valószínű.

Reggel országszerte borult idő várható, majd nyugat, délnyugat felől lassanként szakadozik, csökken a felhőzet. Ugyanakkor az északkeleti országrészben egész nap borult idő valószínű. Elsősorban a Dunától keletre fordulhat elő szitálás, eső, esetleg zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között várható. A kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható, ezért nem adtak ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így az annak hőmérsékletét közvetett módon megemeli. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!