Folytatódik az üzengetés, az MTVA számokat közölt az ellenzéki politikusok meghívásáról

2024.10.06. 11:13
Az MTVA azzal vádolja Magyar Pétert, hogy hazudott a beszédében, amikor azt állította, hogy az ellenzéki pártok képviselőit nem, vagy nem elegendő alakommal hívta meg a közmédia a műsoraiba. A közmédia közlése szerint csupán egyetlen év alatt 6764 alkalommal hívtak meg ellenzéki képviselőket a televíziós és rádiós műsoraikba, ezt pedig dokumentumokkal is tudják bizonítani.

A közmédia visszautasítja azokat az erőszakos követeléseket, amelyek „a törvényi szabályokkal szembeszegülve ismételten kísérletet tesznek arra, hogy beavatkozzanak a közmédia működésébe, a szerkesztői szabadságba, a műsorstruktúrába, és politikai kézi vezérlést akarnak kialakítani a közmédia vonatkozásában” – idézi az MTI a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA).

A közlemény szerint a közmédia visszautasítja az MTVA munkatársait érintő atrocitásokat. Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést. Visszautasítja a folyamatos megalázását a közmédia és más médiumok munkatársainak.

Az MTVA közölte: Magyar Péter állításaival szemben a közmédia csak a 2022. évi országgyűlési választásokat követő egy évben – 2022. április 3. és 2023. április 2. között – az ellenzéki pártok képviselőit összesen 6764 alkalommal hívta meg televízió- és rádió műsoraiba.

Elmondásuk szerint összesen 161 alkalommal fogadták el a meghívást, 6603 esetben pedig nem jelentek meg. A közölt adatokat írásos dokumentumokkal is tudják bizonyítani – tették hozzá. A közlemény szerint a konkrét meghívások a következőképp alakultak, összesen az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoraiban, pártokra bontva:

  • A DK 888 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 887 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt.
  • A Jobbik 718 meghívást kapott, 16 esetben fogadta el azt, 702 alkalommal nem jelent meg, 16 alkalommal vett részt.
  • Az MSZP 2964 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 2960 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt.
  • A Momentum 920 meghívást kapott, 10 esetben fogadta el azt, 910 alkalommal nem jelent meg, 10 alkalommal vett részt.
  • A Mi Hazánk 26 meghívást kapott, 26 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 26 alkalommal vett részt.
  • A Párbeszéd 666 meghívást kapott, egyetlen esetben sem fogadta el azt, 666 alkalommal nem jelent meg, egyetlen alkalommal sem vett részt.
  • Az LMP 82 meghívást kapott, 60 esetben fogadta el azt, 22 alkalommal nem jelent meg, 60 alkalommal vett részt.
  • Az ISZOMM 36 meghívást kapott, 28 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 28 alkalommal vett részt.
  • A Megoldás Mozgalom 12 meghívást kapott, 12 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent,12 alkalommal vett részt.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 12 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 10 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt.
  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom 10 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt.
  • A Nép Pártján Mozgalom 430 meghívást kapott, egyetlen esetben sem fogadta el azt, 430 alkalommal nem jelent meg, egyetlen alkalommal sem vett részt.

Az MTVA azzal vádolja Magyar Pétert, hogy hazudott a beszédében, amikor azt állította, hogy az ellenzéki pártok képviselőit nem, vagy nem elegendő alakommal hívta meg a közmédia a műsoraiba.

„A magyar közmédia, az Európai Unió egyik tagállamának közmédiájaként, egyben az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) tagjaként elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely politikai párt bármilyen eszközzel nyomást gyakoroljon vagy nyomásgyakorlási kísérletet tegyen a közmédia bármely csatornájára, vagy bármely médium szerkesztőjére, szerkesztőségére” – áll a dokumentumban.

Mint beszámoltunk róla, Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke demonstrációt szervezett az MTVA Kunigunda útjai székháza elé. Az ellenzéki politikus előzetesen a közszolgálati csatornán szombaton élőben szerette volna felolvasni a 16 pontos követelését. Végül bejutott az épületbe, de nem sokáig jutott, egy közleménnyel fogadták. A tüntetésen felszólalt többek között Nagy Ervin, Hadházy Ákos és Nagy Bandó András is.

Magyar Péter 16 pontos követelése a közmédia valódi közszolgálati médiává alakításáról szól. Egyebek mellett szerepel benne a vezérigazgató, továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőinek lemondása, de visszaállítaná a közmédia feletti politikai felügyeletet is, és követeli a sajtó-helyreigazítási szabályok módosítását.