Rolleres támadt buszsofőrre Budapesten, videón az életveszélyes balhé

2024.10.07. 08:05
Életveszélyes jelenet zajlott a minap a Ferenciek terén, ahol egy rolleres rátámadt egy buszsofőrre az út közepén. A mikromobilitási eszközökre egyelőre nem vonatkoznak egyértelmű szabályok, és ez rengeteg konfliktust okoz.

Megdöbbentő felvételt készített egy taxis Budapesten, a Ferenciek terén. A néhány napja közzétett videón látható, ahogy egy fiatal férfi a felborult rollerje mellett állva, a többsávos út kellős közepén az ablakon behajolva üti a busz sofőrjét. A végén az utóbbi kihajol az ablakon, és próbálja elkapni a verekedő kezét. 

Az eset a 956-os éjszakai busz megállójánál történt, a járat éjfél és hajnali 5 óra között közlekedik. A járókelők szerint rengeteg gond van a rolleresekkel. „Gusztustalanok, mivel oda a buszok elé bemennek, nem kerülik ki az embereket sem” – mondta egyikük a Tények beszámolója szerint. 

Csörgő László vezetéstechnikai szakértő szerint a rollerekre még nem vonatkoznak egyértelmű szabályok, ez pedig sok konfliktust és veszélyes helyzetet okoz.

Sajnos az a baj, hogy a mikromobilitási eszközök még nem igazán vannak beszabályozva, nem tudják, hogy hova kell menni. Igazából a mikromobilitás-eszközöket használók nem tudják, hogy merre menjenek, hol mi a szabályos, mi nem szabályos. És általában vélt szabályokat próbálnak meg felállítani

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy életveszélyes az út közepén verekedni, sőt szerinte a videót készítő taxis is felelőtlen volt. 

„A mobil használata kézben tartva, nemcsak telefonálásra, hanem abszolút ilyen videófelvételekre is, nagyon nagy veszélybe sodorhatja az éppen közlekedőket és a körülötte biztonságosan közlekedőket” – tette hozzá. A Tények úgy tudja, a történteket jelenleg vizsgálják. 

Augusztusban írtunk arról, hogy zajlik a KRESZ szabályainak megváltoztatása, amelynek során a szabályalkotók külön figyelmet szentelnek a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és az elektromos rollereket használóknak is. A legfontosabb változások között találhatunk jogosítványt igénylő e-rollert, kerékpároskörzeteket és kötelező bukósisak-használatot is.