10 milliárd forintos túlárazást fedett fel az Integritás Hatóság

2024.10.07. 07:10
A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében lezajlott négy projektből két esetben, összesen 10,2 milliárd forint értékben fedett fel túlárazásokat az Integritás Hatóság. Az alapvető élelmiszerek beszerzésével megbízott cégek közül volt olyan, ahol 70 százalékos túlárazást találtak. Az ügyben a hatóság feljelentést tesz.

Az Integritás Hatóság közleménye szerint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt tesznek feljelentést. A hatóság az Európai Unió által is támogatott Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) négy megvalósított projektjéből kettőnél állapítottak meg túlárazásokat,

összesen 10.2 milliárd forint értékben.

A támogatást nyert Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alapvető élelmiszerek beszerzésére írt ki pályázatot, a hatóság szerint a három ajánlattevő vállalat egymással összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek extrém magas árait. Az eljárás alapján valószínűsíthető, hogy a Halker Kft. vezette konzorcium 70 százalékkal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal károsította meg a rászorulókat, míg a másik projektben részvevő Káta-Mill Plusz Kft. 37 százalékkal, vagyis bruttó 2,6 milliárd forinttal árazta túl beszerzéseit. A felelőtlen gazdálkodásból kifolyólag 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot osztottak ki.

A Hatóság szerint ezek a cégek 1,4 millió segélycsomagtól fosztották meg a rászorulókat.

A túlárazás mértékét jól mutatja, hogy az élelmiszercsomagokba szánt 1 kilogrammos kristálycukrot az SZGYF 266 forint helyett 960 forintért, azaz a KSH által mért bruttó fogyasztói árak majdnem ötszöröséért vásárolta meg 2017-ben. 2022-re pedig az ár 1036 forintra emelkedett, miközben a boltokban 262 forintot kértek el a kristálycukorért.

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke szerint a vizsgálat eredménye

Joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek – az időseken és a szegényeken. A két cég nevével fémjelzett hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől. Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a hatalommal való visszaélés és a korrupció éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül.

Bíró hozzátette, hogy a hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezése elengedhetetlen, mivel a megfelelő jogkörökkel felruházva a hatóság időben és teljesen fel tudja tárni az ehhez hasonló ügyeket, az eljárásokat végig tudja vinni és vissza tudja szerezni az ellopott pénzt.

A négy vizsgált SZGYF-hez kapcsolódó projekt összesen 31,2 milliárd forint támogatást kapott, ebből 85 százalék európai uniós forrás volt. Az érintett projektek megvalósítási időszaka a 2016. október 1. és 2023. december 31. közötti időszakra esett.