Kedd déltől újra birtokba vehetik a friss levegőre vágyók a Margitszigetet

2024.10.07. 20:42
Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán videóban jelentette be, hogy az árvíz levonulásával és a takarítás befejezésével újra ellephetik a sétálók, kocogók és friss levegőre vágyók a Margitszigetet. Dezsényi Péter, a Főkert igazgatója pedig kiegészítette azzal, hogy miért is tartott ennyi ideig a takarítási munkálat a szigeten.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfői Facebook-bejegyzésében tájékoztatott arról, hogy kedd déltől újra megnyitják a Margitszigetet, mely eddig az árvíz és az azt követő utómunkálatok miatt volt lezárva.

„A Margitsziget ilyenkor is nagyon gyönyörű, hogy nincsenek itt sétáló emberek” − kezdte gondolatmenetét a főpolgármester a videóban, majd meg is adta a magyarázatot: „Azért nincsenek itt, mert az árvíz után nagyon óvatosnak kellett lennünk, hiszen a talajvíz megemelkedett, és sokat esett az eső, és ez a kettő együtt azt a veszélyt hordozta magában, hogy kidőlhetnek a fák.”

A fák és a természeti környezet megóvása érdekében Dezsényi Péterrel, a Főkert új igazgatójával és munkatársaival járta körbe a szigetet, ahol megállapították, hogy kedd déltől újra látogatható lesz a Margitsziget.

Dezsényi Péter részletezte, hogy az általa mutatott „fán látható egy jelölés, mutatja a fának azt a dőlési irányát, ami felé dől, hogyha nagyon felázik alatta a talaj, és mutatja, hogy 16 méteres körcikkelyben dőlhet, tehát ez az a sugár, amelyet szabadon kell hagyni. És ezeknek a külpontos fáknak a dőléssel szemben lévő oldalára egy meghatározott mennyiségű ellensúlyt raktak homokzsákokból, ezt ott is hagyták addig, amíg a veszély el nem hárult”.

A Főkert igazgatója hozzátette, hogy „a Margitszigeten több mint 150 ilyen fát védtek meg az árvíz alatt, ezért tartott ilyen sokáig, amíg meg merték nyitni a Margitszigetet”. Ezek után Dezsényi Péter is megállapította, hogy „kedd déltől már biztonságos a séta, a kocogás, az időtöltés a szigeten. Ekkorra végeznek ugyanis az utolsó ellensúlyok eltakarításával a futókörökről”.