Orbán Balázs szerint az 1956-os kijelentéseinek utóélete mindössze egy dezinformációs kampány

2024.10.07. 08:56
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt Bayer Zsolt műsorában, hogy szerinte a „békepárti álláspontjának köszönhetően kap támadásokat”, és hogy számít még hasonló „dezinformációs kampányokra”, mint amelyek az 1956-ról szóló kijelentéseit követték.

A Hír TV Bayer show című műsor vendége volt Orbán Balázs, aki a közelmúltban nagy port kavart kijelentéseket tett az 1956-os szabadságharc és Ukrajna Oroszország ellen vívott háborúja közötti megosztó analógiájával. 

Orbán Balázs azt mondta, hogy: „Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.” A kijelentéseket később Orbán Viktor miniszterelnök is hibának nevezte és többen is élesen bírálták a hazai közéletben. A politikai igazgató a kijelentése után azzal védekezett, hogy félreértették a szavait, majd elismerte, hogy hibát követett el. 

Bayer Zsolt szerint a politikai igazgató több mint egy hete „a legádázabb támadások kereszttüzében van”, ezért megkérte, hogy a Bayer show-ban mondja el, hogy pontosan hogy értette az 1956-ról szóló mondatait. Orbán Balázs erre úgy reagált, hogy nem szeretne az üggyel foglalkozni, csak azzal, hogy mi a helyzet a háború ügyében. Azért néhány gondolatot mégis közölt. 

Az, hogy az ember támadásokat kap, az a békepárti álláspontnak köszönhető

– zárta rövidre a politikai igazgató.

Orbán Balázs hozzátette még, hogy szerinte az elmúlt két és fél évben mindent megtesznek annak érdekében, hogy delegitimálják a békepárti álláspontot.

Amivel engem vádolnak, ez talán csak a magyar nyilvánosságnak újdonság, nemzetközi téren a különböző háborúpárti erők ugyanezeket a dolgokat vágják a fejünkhöz. Szerintem ebből egy tanulság adódik: nagyon-nagyon nehéz lesz a következő másfél év, mert rengeteg ilyen dezinformációs kampánnyal fogunk találkozni

– magyarázta, hozzátéve, hogy „vannak olyan kérdések, amikben nemzeti egység van, akkor ezekben a kérdésekben érdemes kitartani”.