A kormány elárulta, hogy lesz-e zajcsökkentés a ferihegyi repülőtéren

2024.10.08. 14:26
Írásbeli kérdéssel fordult Jámbor András, a Szikra Mozgalom parlamenti képviselője Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez azzal a kérdéssel, hogy hogyan tervezi enyhíteni a zajterhelést a ferihegyi repülőtéren.

A kormány szerint jelenleg nem indokolt azonnali zajcsökkentő intézkedéseket végrehajtani a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén. Ezt Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszolta Jámbor András kérdésére – írja a 444.

A Szikra Mozgalom parlamenti képviselője írásban fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz azzal a kérdéssel, hogy a ferihegyi reptér utasforgalmának tervezett bővítése milyen további zajterheléssel fog járni, és ezt hogyan tervezi enyhíteni a kormány.

A levélre Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a repülőtér környezetében alkalmazott fel- és leszállási eljárások kialakításánál olyan alapvető kritériumokat vettek figyelembe, hagy a lakott területek lehetőség szerinti elkerülésével és a folyamatos emelkedés biztosításával csökkentsék a lakossági érintettséget és a káros anyag kibocsátást. 

A környezeti zaj kezelésére vonatkozó jogszabályi környezet stratégiai zajtérképek és intézkedési tervek ötévenkénti elkészítését, zajgátló védőövezet kijelölését és az azzal kapcsolatos intézkedések végrehajtását, valamint zajmonitor rendszer üzemeltetését írja elő a nagyforgalmú repülőterek részére. A zajmonitor rendszer által mért légiközlekedési zajterhelést a légügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi. Tekintettel arra, hogy az említett kerületekben nincs zajhatárérték túllépés, illetve a Budapest feletti repülési eljárások kialakításánál a forgalom biztonságos lebonyolítása mellett a lakossági érintettség minimalizálását vették figyelembe, jelenleg nem indokolt azonnali zajcsökkentő intézkedés végrehajtása.

– írta. Hozzátette, hogy a kormány a repülőtér új üzemeltetőjével együttműködve arra törekszik, hogy a helyi lakosságot minél kisebb zajterhelés érje.

Korábban még Tarlós István, volt budapesti főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával január óta zajlanak egyeztetések a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével összefüggő zajterhelésről.

Az akkori megbeszélések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata volt, amelyek révén a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetőek figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.