Székesfehérvár polgármestere szerint „a helyes irány” a Navracsics Tibor által bejelentett területfejlesztési program

2024.10.08. 21:39
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere üdvözölte a Navracsics Tibor által korábban bejelentett területfejlesztési támogatást. A polgármester szerint minden nagyvárosnak érdeke, hogy környezete is hasonlóan fejlődjön, mert ezzel a városok terhelése is csökken.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere Facebook-bejegyzésben reagált a Navracsics Tibor által bejelentett új területfejlesztési programra. A program szerint januártól az iparűzési adó egy részét támogatás formájában megpályázhatóvá tenné a kormány. 

Navracsics Tibor miniszter úr tegnap ismertette a kormány előtt a javaslatot, mely szerint a 2025-ben jelentkező iparűzésiadó-többlet bekerül egy járási fejlesztési alapba, s az itt lévő pénzekre pályázhatnak majd a járás települései.

– írja bejegyzésében a városvezető. 

A polgármester szerint „sosem könnyű forrásokról lemondani”, de az, hogy a Székesfehérváriak által befizetett adóból a környező települések is részesülnek, „a helyes irány”. Hozzátette, hogy Székesfehérvár mellett minden nagyváros érdeke, hogy környezete is hasonlóan fejlődjön, „hiszen ezzel csökken a nagyvárosok terhelése is”.

Jövőre indul a program

Versenyképes járások címmel tartott sajtótájékoztatót Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A tárcavezető az eseményen bejelentette, hogy a magyar kormány döntése értelmében január 1-jétől elindul a Versenyképes járások program, amelynek keretében mind a 174 járás minden évben garantált fejlesztési forrásban részesül.

A program célja, hogy a lemaradást mutató járásoknak nagyobb dinamikát adjon. A járások számára összesen 65 milliárd forint válik megpályázhatóvá, ami a 2025-ös iparűzési adó többletét foglalja magában. „A települések a 2024-es szintig ugyanúgy megkapják az iparűzési adójukat, csak a 2025-ös többletről van szó” – emelte ki a tárcavezető.