Máris kiürült az önkormányzati cég kasszája Zuglóban, a polgármester szerint ez állhat a háttérben

2024.10.08. 21:30
Rózsa András, Zugló új, momentumos polgármestere kedd este arról beszélt az ATV műsorában, hogy a zuglói városgazdálkodási cégben kiürült a kassza, és emögött nem a volt polgármester, hanem a korábbi MSZP-s zuglói országgyűlési képviselő, Tóth Csaba állhat.

Mint írtuk, letette esküjét Rózsa András, Zugló új polgármestere, és meg is alakult az új zuglói képviselő-testület. A momentumos politikus közösségi oldalán jelentette be, hogy a városvezetés úgy döntött, eltörlik a garázsadót, valamint visszahívják a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, és a cég vezetésével ideiglenesen Baranyai Zsoltot bízzák meg, a pozícióra pedig pályázatot írnak ki. 

Emellett Rózsa a képviselő-testület alakuló ülésén kijelentette, hogy véget vet a kerületet korábban terhelő üzleti és politikai körök nyerészkedésének. 

Rózsa András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este arról beszélt, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t illetően súlyos a helyzet, ugyanis augusztus elejére az útkarbantartásra szánt keret 100 százalékban, a zöldfelületekre szánt pedig 95 százalékban fogyott ki. Így a cég már egészen jövő áprilisig elköltötte az útkarbantartásra szóló keretet.

Úgy véli, politikai megrendelés áll a cég kasszájának kiürülése mögött.

Gyanúja szerint azonban nem a volt polgármester, Horváth Csaba van mindennek hátterében, hanem a korábbi MSZP-s zuglói országgyűlési képviselő, Tóth Csaba, akivel szemben az ügység szintén vádat emelt augusztusban, konkrétan a parkolásüzemeltetéssel összefüggő ügyben. Rózsa András arról is beszélt, hogy a cég átvilágítását már megkezdték, és ha kell, megteszik a szükséges jogi lépéseket. 

Az önkormányzatnál valamivel jobb a helyzet 

Ehhez képest az önkormányzat kissé jobb helyzetben van Rózsa András elmondása szerint.

„Azt nem mondom, hogy dúskálunk a pénzben, mert egy ellenzéki önkormányzat egyébként sem dúskál a pénzben”, de – mint mondta – Horváth Csaba legalább nem követte el azt a hibát, hogy többletkötelezettségeket vállaljon a választások után, és ezzel kiürítse a kasszát, vagyis szerinte „ebben a tekintetben korrekt volt” a volt polgármester. A műsorban arról is említést tett, hogy szerinte Zuglóban az egész parkolási rendszert újra kell gondolni.

Mint arról az Index beszámolt, a június 9-i választásokon Zuglóban Rózsa András (Momentum) legyőzte a regnáló MSZP-s polgármestert, Horváth Csabát. Rózsa a munkáját talán az egyik legszínesebb testületben végezheti, ahol saját pártja, a Momentum több szövetségben is benne volt.