Letette esküjét, majd eltörölte a garázsadót Zugló új polgármestere

2024.10.08. 11:26
Letette esküjét Rózsa András, Zugló új polgármestere, és megalakult az új zuglói képviselő-testület. A momentumos politikus a közösségi oldalán jelentette be, hogy a városvezetés úgy döntött, eltörlik a garázsadót és lecserélik a gazdasági igazgatót.

Rózsa András, Zugló megválasztott polgármestere hétfőn letette esküjét, majd a Facebookon jelentette be, hogy a város vezetése úgy döntött, eltörlik a garázsadót, és pályázatot írnak ki a gazdasági vezérigazgatói pozícióra.

„Hétfőn hivatalosan is megalakult az új zuglói képviselő-testület, letettük az esküt, és már az első ülésen fontos döntéseket hoztunk, amelyek közvetlenül érintik Zugló lakosait” – kezdte bejegyzését a kerület új vezetője.

Mint írta, megszüntették a 2019-ben bevezetett garázsadót, így 2025. január 1-től a zuglói magánszemélyeknek már nem kell építményadót fizetniük a saját használatban lévő garázsuk után, kivéve, ha az épület bérbe van adva. Valamint a városvezetés arról is döntött, hogy visszahívja a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, és Baranyai Zsoltot bízza meg ideiglenesen a vezetésével.

„A kerületre árnyékot vető üzleti és politikai körök nyerészkedése véget ért – most indul a valódi munka!” – fogalmazott posztja végén Rózsa András.

Így alakult a választás Zuglóban

Mint arról az Index beszámolt, a június 9-i választásokon Zuglóban Rózsa András (Momentum) legyőzte az MSZP-s regnáló polgármestert, Horváth Csabát. Rózsa a munkáját talán az egyik legszínesebb testületben végezheti, ahol saját pártja, a Momentum több szövetségben is benne volt.

Egyrészt szerzett öt képviselőhelyet a DK–Momentum–Párbeszéd Zöldek–Magyar Liberális Párt–Liberálisok-kombó, három jutott a Momentum–Marég–MMN–Szikra Mozgalom–DK-csapatnak, kettő pedig a CZE–Momentum–DK–MMN–Szikra Mozgalom–Marég-koalíciónak. Rózsának így papíron lesz tíz „segítője”. A Fidesz–KDNP hat helyet tudhat magáénak, az MKKP kettőt, a Mi Hazánk egyet, az Összefogás Zuglóért pedig szintén egyet. 

A polgármester-választás zuglói végeredménye:

  • Rózsa András (Momentum): 36,61 százalék, 20 317 szavazat
  • Borbély Ádám (Fidesz–KDNP): 32,18 százalék, 17 859 szavazat
  • Horváth Csaba (MSZP, DK, Párbeszéd): 21,37 százalék, 11 862 szavazat