Horogkeresztet festettek a szovjet tisztek XII. kerületi emlékművére

2024.10.09. 12:21
A XII. kerületi önkormányzat megköszönte, hogy többen is értesítették a hatóságokat egy horogkeresztről, amelyet a Csörsz parkban található emlékműre festettek fel.

Október 7-ről 8-ra virradó éjszaka a Csörsz parkban álló emlékműre ismeretlenek horogkereszteket festettek. Az esetről a XII. kerületi önkormányzat adott közösségi oldalán rövid tájékoztatást.

Közlésük szerint „ az ügyben önkormányzatunk haladéktalanul intézkedett a felfestés eltávolításáról. Egyidejűleg értesítettük a rendőrséget is, önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a nyomozás megindult az egyelőre ismeretlen tettes(ek) ellen. Az eljárás alakulásáról folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot”.

A parkban egyébként egy szovjet katonai emlékmű áll, a márványtáblán olvasható orosz és magyar nyelvű felirat szerint: Örök dicsőség a szovjet hadsereg hős tisztjeinek, akik életüket adták a nagy szovjet hazáért és a magyar nép szabadságáért. 

Az emlékmű egy (elvetődő focikapusra emlékeztető) lebegő női alakot ábrázolKiss Kovács Gyula szobrászművész alkotását még 1972-ben avatták fel.