Kemény gyomrost adtak az üzemanyagárak, ez minden autóst érint

2024.10.09. 09:48
Csütörtöktől a benzin 8, a gázolaj 10 forinttal lesz drágább.

Jelentősen nő az üzemanyag ára csütörtöktől a kutakon, ugyanis a beszerzési árak emelkednek. A benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd a kutaknak többet fizetni − írja a holtankoljak.hu

Az aktuális átlagárak a következők:

  • 95-ös benzin: 590 Ft/liter
  • Gázolaj: 601 Ft/liter

A fentiekhez adódhat hozzá az emelés mértéke csütörtöktől.

Legutóbb hétfőn emelkedtek az üzemanyagárak. 

Az MNB a napokban közölte, hogy milyen tényezők állhatnak a drágulás mögött.

  1. Október elsején az izraeli hadsereg és a hivatalos iráni sajtó is megerősítette: Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Így csak múlt csütörtökön 4 százalékot emelkedett a Brent-típusú olaj ára. A Goldman Sachs szerint az olajár hordónként 20 dollárral is emelkedhet. Tehát az üzemanyagár-emelkedés mögött egyrészt az olajár-emelkedés húzódik.
  2. A drágulás annak is köszönhető, hogy több oldalról támadják a forintot: a nemzetközi geopolitikai feszültségek és a nyomában romló piaci hangulat, illetve az amerikai jegybank kommunikációja sem kímélte a hazai devizát. Olyannyira, hogy másfél éves mélypontra esett az euróval szemben.
  3. Érdemes kiemelni, a Brent-típusú kőolaj ára folyamatosan ingadozik, de az augusztusi 80 dolláros hordóár szép lassan 70 dollár köré esett. Így a közel-keleti eszkalációt leszámítva a világgazdasági tendenciák – például a kínai konjunktúra elmaradása – miatt akár csökkenhetnének is az üzemanyagárak – írta az MNB.