Koncert filmfesztivál és születésnapi vásár is lesz Budapesten a hétvégén

2024.10.09. 17:55
„Az őszi befordulás helyett próbáljunk ki új dolgokat! Felkerekedhetünk és mehetünk túrázni, új filmeket nézhetünk magyar és nemzetközi színtéren is, de vásárokon is vadászhatunk új kincsekre” – olvasható a We Love Budapest hétvégi programajánlójában, ahol több hétvégi programra is felhívták a figyelmet.

A szombati programok közül az alábbiakat ajánlott az oldal a budapestiek figyelmébe: 

Slow Zone – Lassulj le a belvárosban!

Október 12-én a Turbinában egy egész délutánt szentelhetünk annak, hogy visszataláljunk a belső tempónkhoz, és megtanuljunk lelassulni a pörgős belvárosban is. A SLONE – Slow Zone eseménye segít kiszakadni a mindennapok rohanásából és egyensúlyt teremteni a tudatos jelenlét és az aktív időtöltés között. A nap folyamán ráébredhetünk, hogy nem feltétlenül a csend hozza el a belső nyugalmat, hanem az, amikor megtaláljuk azokat a tevékenységeket, melyek lassabb, nyugodtabb ritmust diktálnak, mégis lekötnek és feltöltenek. 

A napi program ennek szellemében épül fel: kipróbálhatjuk a jógát, részt vehetünk linómetsző workshopon, egy kerekasztal-beszélgetésen a slow living fogalmát járhatjuk körül, este pedig Agócs Márton, az Aurevoir. frontembere ad akusztikus koncertet.

Kéktúrázás napja 2024

A Kéktúrázás Napja a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes közösségi túranapja, melynek során közel másfél száz túracsoporttal egy nap alatt járhatjuk körbe az Országos Kékkört. A túranapon, október 12-én bárki részt vehet: aki épp elkezdené a Kéktúrát, aki nem szeretne egyedül túrázni, aki szeretne érdekességeket hallani a túravezetőktől, vagy egyszerűen csak egy jó hangulatú kirándulásra vágyik.

Miniszobrok nagy sétája

A város utcáin és terein időről időre meglepetésszerűen bukkannak fel apró alkotások. Ilyenkor az interneten futótűzként terjed a hír: Hol láttátok? Mikor került oda? Ki fedezte fel először? Némelyik szobor háttere valódi legenda, másoké gyermekmese vagy épp az emlékezet része. Október 12-én a Korzózz Velünk ismét városi sétára hív, ahol megismerhetjük a budapesti „gerillaszobrász″, Kolodko Mihály történetét, valamint humoros és ironikus alkotásainak eredetét. Emellett bepillantást nyerhetünk a street art világába, amely egykor üldözött volt, de ma már megtűrt, elfogadott, sőt, gyakran szeretett eleme a város látképének. A séta a Horizont kávézó elől indul.

A vasárnapiak (október 13) közül pedig az alábbiakra hívták fel a figyelmet: 

Budaro Designers' Market

Idén ősszel új tervezői vásársorozat indult a XI. kerületben a Bartók-negyed támogatásával: a Budaro Designers' Market október 13-án ezúttal a Szatyor Bár és Galériába költözik be egy napra. A vásáron magyar tervezők alkotásai közül válogathatunk – lakberendezési tárgyaktól kezdve a különböző technikával készült nyomatokon át a textiltermékekig mindent megtalálunk. Az asztalokon emellett felbukkannak majd kerámiák és ékszerek, könyvek és fotók is. Az ismertebb tervezők és márkák mellett helyet kapnak pályájuk elején járó fiatalok és izgalmas induló vállalkozások is.

Szemrevaló Filmfesztivál 2024

Október 10. és 20. között ismét érkezik a Szemrevaló Filmfesztivál: a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén a budapesti Művész Moziban 11 friss, német nyelvű alkotást vetítenek, amihez 6 közönségtalálkozó kapcsolódik. Több film is irodalmi vonatkozású, illetve női rendező alkotása. A nyitófilm Robert Seethaler Egy egész élet című regényének feldolgozása. Szerepel a kínálatban az Ezüst Medve díjas Haldoklás, de komédia, igazi kuriózum a Franz Kafkáról szóló, hatrészes, Kafka című tévésorozat és Pabst remekműve, a Pandora szelencéje. Bemutatják a magyar származású Katalin Gödrös Jakob lova című munkáját, az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüller és Peter Kurth pedig a valós eseményeken alapuló, A változás valutája című vígjátékban lesznek láthatók.

WAMP Design 18. Születésnapi Vásár

Ősszel is folytatódik a WAMP Design Vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Az október 13-i vásárnak az Eiffel Műhelyház ad otthont, és különleges programokkal készülnek a szervezők, ugyanis a WAMP 18. születésnapját ünnepli. Kerekasztal-beszélgetésen hallgathatunk meg előadókat a WAMP indulásáról, alakulásáról és a kiállítókról, míg egy másik beszélgetés a fenntartható divat témáját járja körül. Emellett workshopokkal, tombolával és Food Truck Show kitelepülőkkel várnak minket ezen a hétvégén.

A teljes programajánló (amelyben a hétvégiek mellett még csütörtöki és pénteki programok is szerepelnek) a WLB oldalán érhető el.