Tíz éve nem volt ilyen alacsony ennek a zöldségnek a termése

2024.10.13. 21:21
Október elejére 30 százalékot drágult a cékla ára. A lengyel statisztikai hivatal előrejelzése szerint az elmúlt tíz év legalacsonyabb termésére számíthatunk.

Az Agroinform beszámolója szerint október elején csaknem 30 százalékkal drágult meg a cékla nagybani ára. A betakarítás továbbra is zajlik, de a magas ár az alacsony volumen előjele lehet.

A cékla nagybani ára szeptemberben 85 forint per kilogramm körüli szinten volt, és a teljes hónapban tartotta az árát. Ehhez képest október elejére egy kilogramm cékla ára már a 85 és 130 forint közötti sávban mozgott, ami közel 50 százalékkal magasabb, mint a korábbi években tapasztalt.

A lengyel statisztikai hivatal nemrég frissítette a júliusban kiadott előrejelzését. Az új adatok szerint a céklatermelés mindössze 240 ezer tonna lesz, ami 5 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest, az elmúlt évtizedet tekintve pedig a legalacsonyabb termést jelenti.

A cékla igazi szuperélelmiszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet 2023-as körképe szerint egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető cékla előnyeit. Ez nem véletlen, hiszen a cékla a NAK szerint igazi szuperélelmiszer. Egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható.

A cékla remek kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, és rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is tartalmaz.

Mint írták, 2021 és 2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így már 343 hektáron foglalkoznak céklatermeléssel.