Nem akárki méltatta Orbán Viktor beszédét

GettyImages-2176869325
2024.10.13. 19:57
Ujhelyi István szerint érdemes figyelmet fordítani Orbán Viktor Európai Parlamentben elhangzott beszédének egyes pontjaira, amikről a bulvárzaj elvitte a fókuszt. Az egykori szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy ha nem tudná, ki a magyar kormányfő, és mit tett az országgal, akkor könnyen mondaná, hogy milyen jókat mond, és milyen igaza van Orbán Viktornak.

Ujhelyi István volt EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója nyílt levelében Orbán Viktor strasbourgi beszédének – szerinte – méltatlanul félretolt kijelentéseivel és vállalásaival foglalkozik. 

„Ha nem tudnám, ki a magyar kormányfő, és mit tett ezzel az országgal az elmúlt bő másfél évtizedben, akkor könnyen szaladna ki a számon: milyen jókat mond, mennyire konstruktív, és milyen igaza van” – fogalmaz az egykori szocialista politikus.

Persze egyből hozzáteszi, hogy ugyanakkor közelről látja a politikai folyamatokat, a kormányzati döntéseket és szándékokat, aminek eredményeként az ember még azt is gyanakodva hallgatja, ha a NER bármely vezetője „jó reggelt” kíván valakinek.

Ujhelyi: helyesen fújt ébresztőt Orbán Viktor

Az egykori szocialista politikus szerint Orbán a strasbourgi plenáris ülésen helyesen tette újra asztalra az Európai Unió versenyképességének kérdését, és fújt „ébresztőt” többek között Mario Draghi jelentésére hivatkozva.

Orbán a volt olasz miniszterelnök vaskos és az EU állapotáról súlyos megállapításokat megfogalmazó jelentésére támaszkodva sorolta a problémákat, és szorgalmazta többek között a november elején esedékes informális csúcson egy versenyképességi paktum elfogadását. Szögezzük le, mert fontos: Orbánnak ebben igaza van

– fogalmazott Ujhelyi, majd így folytatta: „Politikai szemtanúként azonban rá kell mutatnom arra is, hogy a Draghi-jelentés nemcsak a problémákat sorolta, de megoldási javaslatokat is tett, amelyek azonban nagyrészt totálisan szembemennek mindazzal, amit a Fidesz gondol az európai közösség jövőjéről és működéséről.” 

  • Draghi például közös uniós hitelfelvételt szorgalmaz, aminek már csak az említésekor is tüzet hánynak a fideszes vezetők;
  • kiemelte, hogy csökkenteni kell (feltehetően az orosz energiahordozóktól való) függőségünket, ami a jelenlegi magyar kormánynak szuverenitási-gazdasági-semlegességi-elvi kérdés;
  • de Draghi azt is hangsúlyosan leírta, hogy az EU versenyképességének legnagyobb kerékkötője az, hogy bizonyos tagállamok különutas játékot játszanak, nemzeti vétókat emelnek, ezzel gátolva a közös előrehaladást.

„Vajon ki(k)ről lehet szó? Erről érdekes módon a Fidesz miniszterelnöke már nem tett említést” – sorolta a volt szocialista politikus.

Az is idetartozik, hogy Orbán nagyon helyesen szorgalmazza a versenyképességi paktum elfogadását, azonban ez nem az ő forradalmi mesterterve, hanem az általa plakátokon becsmérelt Ursula von der Leyen munkatervének egyik – sok más, hasonlóképp kölcsönvett – fontos vállalása.

– véli Ujhelyi. „Vagyis Orbán olyat szorgalmazott, és adott el saját ötletként, ami nem az övé, de tudhatóan zsebben van már. Mondjuk, ez ügyes. Kicsit sumák, de ügyes.”

A kommunikációs sikernél is több van a javaslatban

Ujhelyi szerint érdemi felvetés a schengeni rendszer helyzete és kezelése is a magyar kormányfő részéről. Orbán azt javasolta, hogy az euróövezeti csúcstalálkozók mintájára vezessék be „a schengeni csúcsok rendszerét”. A baloldali politikus szerint ez egyszerre hasznos és előremutató ötlet, ráadásul egy olyan javaslat, amelyet szinte bizonyosan nem fognak más tagállamok ellenezni, vagyis „egy újabb okosan bezsákolható eredmény”.

De a kommunikációs sikernél is több van ebben a javaslatban: teljesen jogos és szükséges felvetés, hogy a recsegő-ropogó schengeni rendszer működtetése, illetve bővítése központosítottabb és megemelt szintet igényel. (...) Persze, tegyük hozzá, hogy ha ezt komolyan is gondolják a Fidesz-kormányban, akkor sürgősen újra kellene gondolni például az embercsempészek tömeges szabadon engedését

– fogalmaz Ujhelyi. Az Esély Közösség alapítója szerint az is helyes javaslat Orbán részéről, hogy Bulgária és Románia mielőbb – lehetőség szerint még az év vége előtt – teljeskörűen csatlakozzon a schengeni térséghez, „ugyanakkor arról nem szólt a miniszterelnök, hogy Románia és Bulgária teljeskörű schengeni csatlakozását épp az az Ausztria blokkolja, amelyet Orbánék legújabb szélsőjobboldali szövetségesei és frakciótársai, a Szabadságpárt politikusai vezetnek”.

„A magyar uniós elnökség egy nagyszerű és megtisztelő lehetőség, amivel élni kellene, illetve kellett volna. Tényleg kiváló diplomaták dolgoztak hosszú hónapokon át ennek az elnökségi fél évnek az előkészítésén, ezt a munkát pedig könnyedén tönkretette az a provokatív, békemissziónak hazudott körút, amelyet Orbán már az elnökségi kitűzővel tett meg mindenféle felhatalmazás és egyeztetés nélkül” – fogalmaz Ujhelyi István, aki szerint a magyar kormányfő strasbourgi programbeszédében és a magyar uniós elnökség programjában is vannak olyan szakmai ügyek, javaslatok, amelyek jóval több figyelmet és támogatást érdemelnek, mint amit a jelenlegi politikai klímában kapnak.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. október 9-én Strasbourgban. Fotó:  Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)