Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és Szijjártó Péter árulók, akik Putyin szennyesét mossák

2024.10.14. 16:05
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott az orosz állami hírügynökségnek. Az egykori miniszterelnök kijelentette, hogy Szijjártó Péternek erkölcsi és politikai kötelessége lenne lemondania. A sajtótájékoztató után pedig kiderült az is, nem igaz az az állítás, hogy a DK elnöke a kutyát sem érdekli.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, és kritizálta a miniszter kijelentéseit.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter Orosz alvóügynökből aktív ügynökké váltak. Árulók, akik Putyin szennyesét mossák

– értékelte az elmúlt hónapok eseményeit a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

Gyurcsány Ferenc úgy értelmezte Szijjártó Péter interjúját, hogy a magyar miniszter azzal értene egyet, ha Magyarország kilépne a NATO-ból, pontosabban, ha a NATO kivonulna Magyarországról. A DK elnökének beszámolója szerint a külügyminiszter azt mondta, hogy nem jött volna létre a mostani helyzet, ha 2021-ben a NATO komolyan megvitatja az orosz biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetet.

2021 régen volt, ezért gondolhatja a külügyminiszter, hogy a legtöbben nem emlékeznek arra, hogy mire is hivatkozik. Ezért segítek abban, hogy megismerjük, hogy ez a bizonyos szerződéstervezet, amit Moszkva készített el, az mire is vonatkozott

– mondta Gyurcsány Ferenc, majd felsorolta az említett szerződés három orosz követelését:

  1. A NATO vonuljon vissza az 1997-es határok mögé.
  2. A NATO vállaljon kötelezettséget, hogy további tagot nem fog felvenni.
  3. Oroszország közelébe a NATO ne telepítsen további csapásmérő eszközöket.

Gyurcsány Ferenc szerint a három követelést további két követeléssel egészítette ki Oroszország, amelyek alapján ezt a három pontot a NATO vagy elfogadja vagy elutasítja, de nem tárgyalhat róluk, valamint a NATO-nak az állásfoglalását írásban kell közölnie.

Azaz Oroszország a három követelésről szóló tárgyalást a követelés átadásának pillanatában elutasította

– emelte ki a DK elnöke, aki részletezte, hogy a NATO ennek ellenére reagált a követelésekre.

Szijjártó Péter lemondása erkölcsi kötelesség lenne

A NATO az első két pontot elutasította, viszont a harmadik pont megtárgyalására nyitott lett volna, ezt viszont az orosz fél utasította el. Ez alapján Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a magyar külügyminiszter „tárgyalási alapnak tekinti Magyarország NATO-tagságát”.

Ez nem tárgyalási alap. Tárgyalási alap az lehet, hogy ez a kormány elhagyja a kormányzást, Szijjártó Péter maga pedig elhagyja a kormányt. Ez tárgyalási alap, sőt azt gondolom, hogy alapvető erkölcsi és politikai kötelesség lenne

– magyarázta Gyurcsány Ferenc, aki szerint Szijjártó Péternek vissza kellett volna utasítania Oroszország azon igényét, hogy Magyarország NATO-tagságáról egyeztessenek, és beleszóljanak más országok szuverenitásába.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy Szijjártó Péter úgy állítja be, mintha 2021-ben a NATO miatt nem lettek volna tárgyalások, de azt nem teszi hozzá, hogy Oroszország előzetesen kijelentette, nem szeretne egyeztetni a követelésekről, hanem elvárja azok elfogadását.

Szijjártó Péter a NATO-t teszi felelőssé amiatt, hogy Oroszországnak meg kellett támadnia Ukrajnát. Hát nem volt szegénynek más választása, hiszen a jogos orosz igényeket még megtárgyalni se akarta a NATO

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint ezzel szemben az a valóság, hogy nem voltak jogosak az orosz igények, de a NATO még így is nyitott volt tárgyalni az utolsó követelésről.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy Magyarországnak hazaáruló kormánya van. Nem ez az első alkalom, hogy a DK elnöke ilyet tett, ugyanis nemrég a parlamentben is leárulózta Orbán Viktort és kormányát, amiért komoly bírságot kapott Kövér László házelnöktől.

Nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc a kutyát sem érdekli

Nem sokkal a sajtótájékoztató után A DK elnöke Facebook-oldalán jelentkezett be egy képpel.

Miközben sajtótájékoztatót tartottam, valaki bekukucskált az ajtórésen

– írta Gyurcsány Ferenc a kutyáját, Zsazsát ábrázoló kép mellé, ami alapján kijelenthetjük, hogy innentől kezdve senki sem mondhatja, hogy a DK elnöke a kutyát sem érdekli.