Ha jó pillanatban néz az égre, üstököst is láthat

2024.10.15. 21:52
Az idei év egyik leglátványosabb, legfényesebb üstököse a C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) – számolt be a HungaroMet.

Mint írják, nevét felfedezésének helyéről és idejéről kapta: 2023. január 9-én kínai csillagászok figyelték meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban (mandarin nyelven Tsuchinshan nevű helyen). Ahogy azt korábban már megírtuk, péntektől esténként várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz a nyugati égbolton feltűnő C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös. A Svábhegyi Csillagvizsgáló ebből az alkalomból több programmal is várja az érdeklődőket.

Majd nagyjából egy hónappal később az Atlas is lencsevégre kapta Dél-Afrikában.

Néhány napja akár már szabad szemmel is látható az üstökös hosszú fénycsóvájával, de ebbe időjárásunk is beleszól.

Kedden éjszaka a Balaton partján sikerült lefotózni a nem mindennapi csillagászati jelenséget, de a felhők megnehezítették a fotózást. Ugyanakkor a HungaroMet egy másik kollégája szerencsésebb volt: estére többfelé lecsökkent a felhőzet, így nagyon látványos képek születtek.

Az előttünk álló éjszakán a nyugati, délnyugati megyékben felhősebb időre számíthatunk, így az ott élőknek még várniuk kell, hogy láthassák az üstököst. „Ezzel szemben hazánk többi részén nagyrészt derült, csillagfényes éjszakának nézünk elébe” – írták bejegyzésükben.

Rendhagyó esti programokat szerveznek az üstökös észlelésére

Mint azt korábban írtuk, binokulár segítségével könnyebben láthatóvá válik a fényes üstökösmag, valamint az abból kiinduló porcsóva. A jelenség megfigyeléséhez az első napokban különösen fontos, hogy teljesen sík és szabad legyen a láthatár.

A Vénusz támpontként szolgálhat, az üstökös ugyanis 29 fokkal, azaz két kinyújtott kezű arasszal nyugatra található a fényes bolygótól. A fényes jelenség kedden este 7 órakor már 14 fok magasan, pénteken pedig 21 fokos magasságban lesz a Kígyó csillagképben, így napról napra egyre jobban láthatóvá válik.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este 19 óra ígérkezik a legjobbnak. Az üstökös megtalálását ekkor segíti, hogy együtt áll majd a Marfik csillaggal, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk őket. Október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. Szerdán és csütörtökön a Naphoz jár majd nagyon közel, pénteken pedig az esti égen bukkan fel, ami az északi félteke megfigyelőinek kedvez majd. 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst. A programokra a csillagvizsgáló honlapján lehet jelentkezni.