The Telegraph: Amerikai vadászgépek érkezhetnek Kecskemétre, fejleszthetik is a légibázist

2024.10.15. 13:12
A The Telegraph azt állítja, hogy az Egyesült Államok az Európai Védelmi Kezdeményezés keretein belül fejlesztheti a kecskeméti légibázist, amelyen amerikai repülőgépek is állomásozhatnak.

Az Egyesült Államok egy európai katonai támaszpont kibővítését tervezi, a bázis atomfegyverek célba juttatására alkalmas repülőgépeket is fogadhatna – írja a The Telegraph. A lap beszerzési szerződésekre hivatkozva közli, hogy az amerikaiak az Európai Védelmi Kezdeményezés keretein belül a kecskeméti légibázist fejleszthetik.

A tervek szerint Kecskemétre F–15 Eagle, A–10 Warthog és C–5 Galaxy repülőgépek érkezhetnek. A lap megemlíti, hogy az amerikai légierő korábban F–15-ös és F–16-os vadászgépeket már állomásoztatott Magyarországon, de nem állandó jelleggel.

A The Telegraph azt állítja, hogy a kecskeméti támaszpont korszerűsítése annak a tervnek a része, amelyben a NATO keleti szárnyát erősítenék az Oroszország jelentette kockázat miatt. Az információkkal kapcsolatban kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.