Magyar kórházban ilyen még nem történt, új korszak kezdődik az egészségügyben

2024.10.15. 16:58
Elsőként kezdi meg Magyarországon a tűmentes oltások beadását a hemato-onkológiai betegei részére a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány négyezer oltás beadásához biztosítja azt az orvostechnikai eszközt, amely teljes mértékben kiváltja és helyettesíti a hagyományos, tűvel beadott oltásokat. A program az ajánlott védőoltások beadásával kezdődik. Alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a tűtől való félelem, oldható a gyermekek oltás előtti szorongása – tájékoztatta a kórház hétfőn az MTI-t.

A daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek sok nehézségen mennek át mind a kezelés, mind a rehabilitáció során, éppen ezért nagy könnyebbség számukra, hogy az egyedi oltási rendjükben legalább az ajánlott oltásokat a jövőben tűszúrás nélkül kaphatják meg egy olyan innovatív megoldásnak köszönhetően, amely szinte fájdalommentes és amelyet elsőként alkalmazunk Magyarországon

– idézték a közleményben Nagy Anikót, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosát.

Az úgynevezett JET-injektor olyan tű nélküli eszköz, amely egy speciálisan kialakított felületen keresztül nagy nyomással juttatja a gyógyszersugarat a testszövetbe. Mint írták, a tűmentes megoldások használata nem újkeletű, azonban az orvostechnika most lett elérhető Európában, Magyarországon is.

6,2 millió forintos adomány

Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, a The Mission Board on Vaccination in Europe tagja, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója a közleményben kitért arra is, hogy „a magasnyomású JET-injekció beadása meglehetősen egyszerű, azonban az eljárás esetében is feltétlenül szükséges a megfelelő képzés az eszköz használatához. Először egyéni oltási tervek alapján az ajánlott védőoltások beadására lesz lehetőség ezen gyermekek számára, amely több alkalommal összesen 5–12 oltást jelent gyermekenként. Az eszköz alkalmas bármelyik, fél milliliter adagos védőoltás beadására”.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 6,2 millió forintos adománya lehetőséget teremt arra, hogy a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a jövőben az onkológiai betegei mellett további súlyos krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára is elérhetővé tegye a tűmentes oltások és egyéb injekciók beadását.