Itt a tárca válasza arra a hírre, hogy atomfegyverek célba juttatására alkalmas gépek jöhetnek Magyarországra

2024.10.15. 17:06
„Az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett” – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium arra a sajtóinformációra reagálva, amely szerint atomfegyverek célba juttatására alkalmas repülőgépeket is fogadhatna a kecskeméti légibázis.

Korábbi cikkünkben a The Telegraph információi alapján arról írtunk, hogy az Egyesült Államok egy európai katonai támaszpont kibővítését tervezi, a bázis atomfegyverek célba juttatására alkalmas repülőgépeket is fogadhatna. A lap beszerzési szerződésekre hivatkozva közli, hogy az amerikaiak az Európai Védelmi Kezdeményezés keretein belül a kecskeméti légibázist fejleszthetik.

A tervek szerint Kecskemétre F–15 Eagle, A–10 Warthog és C–5 Galaxy repülőgépek érkezhetnek. A lap megemlíti, hogy az amerikai légierő korábban F–15-ös és F–16-os vadászgépeket már állomásoztatott Magyarországon, de nem állandó jelleggel.

Az ügyben kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, a tárca válaszát változtatás nélkül közöljük:

Az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett! Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott, és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni!

A The Telegraph azt állítja, hogy a kecskeméti támaszpont korszerűsítése annak a tervnek a része, amelynek során a NATO keleti szárnyát erősítenék az Oroszország jelentette kockázat miatt.