Grandiózus kezdeményezéssel állt elő a Demokratikus Koalíció

2024.10.16. 15:55
A Demokratikus Koalíció (DK) úgy döntött, hogy „elvégzi az Orbán-kormány munkáját az Orbán-kormány helyett” annak érdekében, hogy hazahozzák a felfüggesztett európai uniós forrásokat, és megakadályozzák „az uniós pénzek további ellopását”. Antikorrupciós törvénycsomagot terjesztettek a parlament elé.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője múlt héten jelentette be, hogy megmutatják az utat, amellyel az uniós pénzeket haza lehet hozni.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője közölte, hogy a feladatot elvégezték, és elkészült „egy grandiózus törvénycsomag, amely a közélet és a gazdaság minden szintjén fel tudja számolni a mindent átszövő korrupciót”.

A javaslat elfogadásával összesen 19 törvényt, valamint az Alaptörvényt is módosítaná a parlament, 47 paragrafus keretében.

Ilyen átfogó, szakmai szempontból aprólékosan kidolgozott, részletes korrupcióellenes intézkedéscsomagot még soha nem fogadott el a rendszerváltás utáni Országgyűlés

– fogalmazott a DK politikusa.

A törvénycsomag a következő főbb pontokat tartalmazza:

  • „Korrupciós illetéket fizetnének azok a cégvezetők és cégtulajdonosok, akiknek a korrupciós ügyei miatt az EU illetékes szervei megbüntetik a magyar államot. A korrupciós illeték »fillérre« megegyezne a Magyarországra kirótt büntetéssel. Ha Tiborcz István ellopja az Elios-ügy kapcsán az uniós támogatást, és emiatt hazánknak büntetést kell fizetnie – ez megtörtént –, akkor a büntetés teljes összegét fizesse Tiborcz.”
  • „Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez – a törvényjavaslat megadná az ehhez szükséges jogi feltételeket. Működjünk szorosan együtt az Európai Ügyészséggel, az EU Csalás Elleni Hivatalával és más uniós nyomozati szervekkel.”
  • „Több ponton módosítanánk az ügyészségi törvényt, hogy a legfőbb ügyész többé ne akadályozhassa a korrupciós nyomozásokat és vádeljárásokat. Az Európai Bizottság egyik fő kritikája ugyanis az a magyar állammal szemben, hogy a legfőbb ügyész egyszerűen nem hajlandó eljárást indítani a kormányközeli, Fideszhez köthető korrupciós ügyek kivizsgálása, az elkövetők megtalálása és felelősségre vonása érdekében.”
  • „Megerősítenénk az Állami Számvevőszéket, bővítenénk az antikorrupciós feladatait, például kötelező utóvizsgálatokkal korrupciós ügyekben, korrupciós kockázattérkép készítésével, és a korrupciós jellegű közérdekű bejelentések érdemi vizsgálatával. De természetesen a mostani vezetőit le kell váltani, hiszen Fidesz-pártkatonaként nem várhatjuk, hogy majd pont ők fognak eljárni a fideszes lopások ellen.”
  • „Azonnal nyilvánosságra hoznánk minden olyan szerződést, amelyben adófizetői forintokat vagy uniós támogatást költ a kormány, közbeszerzéseknél pedig a teljes pályázati dokumentációt. Továbbá bemutatnánk a közbeszerzésen nyertes cég alvállalkozói körét is.”
  • „A burkolt pártfinanszírozás visszaszorítása érdekében teljes tilalmat rendelnénk el az állami propaganda terjesztésére. Közpénzen az állam nem folytathat politikai propagandát, az önkormányzatok vagy az általuk tulajdonolt cégek fizetett hirdetései mögé bújva!”
  • „Megtiltanánk az offshore cégekkel való szerződéskötést az állami területen, és a már eddig megkötött szerződéseket felülvizsgálnánk.”
  • „A nem átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek hazai cégtulajdona esetén a tényleges tulajdonos kötelező cégnyilvántartási bejelentését követelné meg a törvény.”
  • „Részletes összeférhetetlenségi szabályokat hoznánk annak érdekében, hogy a közbeszerzések előkészítésében és döntésekben részt vevő személyek és a nyertesek között ne lehessen semmilyen kapcsolat. Így többek között kizárnánk ebből a körből a közeli hozzátartozókat.”
  • „Elzárnánk annak lehetőségét, hogy a fideszes milliárdosok által ellopott közpénzek a magántőkealapokba vándorolhassanak. Ezért jogilag megteremtjük a magántőkealapok nyilvánosságát, a teljes tulajdonosi kör feltérképezése érdekében.”
  • „Létrehoznánk a nyomozóbírói intézményt. A nyomozóbírók a bírói szervezethez tartoznának és az ügyészségi vezetők vagy érdekkörükbe tartozó személyek, szervezetek által elkövetett bűncselekményekben nyomoznának, és látnák el a legfontosabb feladatokat.”
  • „Igazi pártatlan és korrupcióellenes hatósággá tennénk az Integritás Hatóságot, több jogot adnánk neki, összhangban az Európai Bizottság elvárásaival. A hatóság felülvizsgálati eljárást kezdeményezhetne, sőt magánvádlóként léphetne fel az uniós pénzekkel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásban.”