Visszahívták a Kifli.hu népszerű termékét

2024.10.16. 19:48
Szalmonella lehetséges jelenléte miatt extrudált bio kölesgolyót hívott vissza a forgalomból a Kifli.hu Shop Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a 75 grammos, sajtos-hagymás ízesítésű, 2025. január 22-i, február 27-i és március 17-i minőségmegőrzési idejű extrudált bio kölesgolyóra vonatkozik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el. A forgalmazó Kifli.hu a honlapján található tájékoztatásban azt jelezte, hogy keressék meg ügyfélszolgálatukat azok, akik rendeltek az érintett tételekből.

Jellemző tünetek

A szalmonellafertőzés jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben pedig csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, de a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de lehetséges ennél hosszabb lappangási idő is.

Extrudált bio kölesgolyó, sajtos-hagymás ízesítésű 75 g
Extrudált bio kölesgolyó, sajtos-hagymás ízesítésű 75 g
Fotó: NeBIh

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul.

Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús- és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja.

A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, az különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.