A hónap végén érkeznek az ingyenes influenzaoltások

2024.10.16. 18:28
Október végétől az egész országban elérhetőek lesznek az ingyenes influenza elleni védőoltások. A tavalyi évhez hasonlóan több mint 900 ezer oltóanyag áll rendelkezésre. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az oltás beadását különösen a 60 év felettieknek, az egészségügyi dolgozóknak és a várandósoknak ajánlja.

Megkezdte a felkészülést az influenzaszezonra a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Közleményükben azt írják, hogy már elkezdték kiszállítani az oltóanyagokat, melyek október végétől az ország teljes területén rendelkezésre állnak majd a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is 949 ezer adag, térítésmentesen felhasználható influenzavakcina áll rendelkezésre a 3 évnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára. Magyarországon az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján a lakosság körében az influenza terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet januárban éri el. Ezért az NNGYK a védőoltás beadását még a járvány kialakulása előtt, november–decemberben javasolja.

Az NNGYK szerint, az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, eaz gészségügyi és szociális dolgozóknak és a várandósoknak.

A közlemény szerint az elmúlt 14 évet tekintve a beadott influenza elleni védőoltások száma a 2023/2024. évi szezonban volt a legkevesebb. Az NNGYK adatai alapján a védőoltást összesen 594 ezer három éven felüli személy kapta meg, ebből 442 ezer fő volt 60 éves vagy annál idősebb.

Megkezdte működését a légúti figyelőszolgálat 

Az NNGYK az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan elrendelte a légúti figyelőszolgálat működtetését a 2024. év 40. és a 2025. év 20. hete között. A figyelőszolgálatban részt vevő házi- és gyermekorvosok az akut légúti fertőzések, ezen belül az influenzaszerű megbetegedések előfordulását monitorozzák.

Az orvosok a hozzájuk forduló betegek számáról és az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számáról adnak tájékoztatást, korcsoportonként. A reprezentatív adatszolgáltatás hazánk lakosságának 20 százalékát fedi le, ennek alapján készül az országos becslés, pontos képet adva a járványügyi helyzetről és annak változásáról. 

A légúti sentinel surveillance részeként az egész ország területére kiterjedően virológiai adatgyűjtés is történik, amelyben 150 háziorvost kértek fel légúti minták küldésére.

Az érintett háziorvosok feladata, hogy az influenzaszerű megbetegedés, valamint az akut légúti fertőzés esetdefiníciójának megfelelő, újonnan jelentkező 3-5 betegtől minden héten légúti mintát vegyenek. E minták vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) működő Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban végzik.