Csaknem egymillió magyar lakhelyén még mindig nincs háziorvos

2024.10.17. 15:25
Az egészségügy legalsóbb szintjét, a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi szolgálatok állapotát mérte fel elemzésében a Telex. Eszerint jelenleg csaknem egymillió ember lakóhelyén nincs helyben háziorvosi ellátás, 1,2 millióén pedig házi gyermekorvosi szolgálat.

Magyarország 1750 településén közel ötezer háziorvosi rendelő van jelenleg, azonban 1405 településen nincs helyben háziorvosi ellátás – derült ki a Telex Választási Földrajz elemzéséből, amely a hazai egészségügyi ellátórendszer sokkoló hiányosságaira mutatott rá.  Mint írták, e esélyegyenlőséget szül, mivel ezek az állampolgárok csak akkor jutnak alapellátáshoz, amennyiben utaznak érte – ami azért is problémás, mert az érintett települések jellemzően Magyarország legszegényebb régióiban találhatók.

A lap ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy 

ezek a települések sem ellátatlanok, hiszen a szolgáltatást egy közeli praxisnak kell biztosítania a körzethatárok alapján.

Ez azonban az érintett háziorvosnak és a lakosoknak is kényelmetlenséget jelent, mivel a háziorvosok leterheltebbek, az emberek számára pedig esélyegyenlőséget szül.

Az elemzés szerint a helyben háziorvosi szolgálattal nem rendelkező településeken több mint félmillió ember él, azonban van 338 olyan település is nagyjából 390 ezer emberrel, ahol ugyan lenne szolgálat, de háziorvos nincs, így az ellátást csak helyettesítéssel tudják megoldani. Ezek közül 311 településen tartósan betöltetlen a helyben lévő összes praxis. Az ellátást itt úgy oldják meg, hogy a községek üresen álló rendelőiben a környékbeli háziorvosok fogadják a betegeket bizonyos napokon, sokszor egymást váltva.

Nem lehet reális elvárás, hogy mindenhol legyen háziorvos 

Azt is kiemelték, hogy országosan tartósan 628 betöltetlen felnőtt- vagy vegyes (tehát felnőttet és gyereket is ellátó) háziorvosi szolgálat van az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai alapján.

Ahol helyben egyáltalán nincs háziorvosi szolgálat, azok a települések javarészt a Dunántúlon vannak, de Borsod megye északi részében is találunk számos ilyen községet. „Természetesen az nem lehet reális elvárás, hogy mind a 3155 településen legyen helyben főállású háziorvos, de ezek pont a legelmaradottabb és legszegényebb térségeinkben vannak, ahol akár a szomszédos településre is problémás lehet eljutni” – emelte ki a szerző.

A Telex arra is rávilágított, hogyan alakult a háziorvosok száma a rendszerváltás óta. Eszerint 1990-ben nem sokkal több háziorvos volt, mint jelenleg, azonban a következő nyolc évben hirtelen megnőtt a számuk. Az első Orbán-kormány kezdetével aztán ismét csökkenni kezdett a számuk, 2017 óta pedig kifejezetten meredeken.

Gyermekorvosokból még nagyobb a hiány

Az elemzés kitért a gyermekorvosi szolgálatra is. Kimutatták, hogy a felnőtt háziorvosokhoz képest jelentősen kevesebb házi gyermekorvosi szolgálat van, amelyek tehát kifejezetten a gyermekek számára nyújtanak egészségügyi alapellátást. Országos szinten mindössze 1488 ilyen van. Ezeket egészítik ki a vegyes háziorvosi praxisok, ahol mind a felnőttek, mind a gyermekek számára nyújtanak alapellátást.

Összesítve Magyarország 3155 települése közül összesen 1693 helyen érhető el valamilyen gyermek-alapellátás. 

Ez azt jelenti, hogy a települések 46,3 százaléka nem rendelkezik helyben házi gyermekorvosi vagy vegyes háziorvosi szolgálattal, ilyen településeken pedig több mint 600 ezer ember lakik. Ezen felül 348 településen csak tartósan betöltetlen, de helyettesítéssel megoldott házi gyermekorvosi vagy vegyes praxis van. Ezeken a településeken további félmillió ember él. Mindez azt jelenti, hogy csaknem 1,2 millió ember él ma Magyarországon olyan településeken, ahol nincs helyben gyermekorvosi szolgálat.