Dermesztő hideg volt a Bükkben, mínusz 14 fokot mértek

2024.10.18. 20:12
A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete péntek reggel közölte, hogy méréseik kezdete óta a leghidegebb október hajnali fagyot mutatták a műszerek: mínusz 14,5 Celsius-fok volt a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben.

Mint írták, egyre gyakoribbak a zord hajnalok a fennsíkon, és az elmúlt napokban az ország északkeleti felét enyhe fagyok jellemezték, azonban mindeddig a terület viszonylag szeles maradt.

Elérkeztünk a ma hajnalhoz, amikor a pazar teliholdas éjszaka mellé szélcsend is társult. Ez a már-már romantikus együttállás olyannyira meghatotta a Mohos-töbör – egyben a Zsidó-rét – átfogó mikroklímarendszerét, hogy az állomás eddigi rövid fennsíki karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítette: mínusz 14,5 Celsius-fokot

– áll a Facebookon közzétett bejegyzésben. 

Közölték azt is, hogy a kedvező körülmények oka egy lassacskán a Kárpát-medence fölé helyeződő anticiklon. A közép-európai térség peremhelyzetben van a nedves és száraz légtömegeket illetően, de az ország keleti felét már az anticiklon uralja. Így lassan mérséklődött a szél, és stabilan kitisztult az idő. 

Hozzátették, hogy nem csak a Zsidó-réten volt csípős a reggel, ugyanis a Vörösmeteor-töbörben mínusz 11,8 fokot mértek. 

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, amely mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!