Idő előtt a parlamentbe juthat a Tisza Párt?

2024.10.18. 15:50
Megüresedett egy hely a parlamentben Potápi Árpád halálával, ezzel pedig felmerül annak a lehetősége, hogy a Tisza Párt jelöltet indítson a Tolna megyei időközi választáson. De vajon él-e majd a lehetőséggel Magyar Péter pártja, és ha igen, kit indít? A Válasz Online ezekre a kérdésekre kereste a választ cikkében.

A Válasz Online a következő hetek legérdekesebb belpolitikai kérdéseként hivatkozik arra, hogy a Tisza Párt indít-e jelöltet a várhatóan januárban tartandó Tolna megyei időközi választáson.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön meghalt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, akinek a halálával megüresedett egy hely a parlamentben, így várhatóan január első felében időközi választást tartanak Tolna megye 2-es számú választókerületében, ahol Potápi Árpád 2022-ben a mandátumát szerezte. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a Tisza Párt él-e majd a lehetőséggel, hogy legyen legalább egy parlamenti képviselője az Országgyűlésben. 

Mint a Válasz Online megjegyzi a Tisza győzelme sem lenne biztos, hiszen „egy markánsan fideszes választókerületről” van szó, ráadásul a választókerület központjának számító Dombóváron mindkét itt alakult Tisza Sziget feloszlott már néhány hét után. Az egyiket egy korábbi polgármester, Szabó Loránd vezette – aki a DK választókerületi elnöke és az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje is volt 2022-ben –, de miután kiderült, hogy Szabót korábban, 2012-ben sikkasztásra való felbujtásért felfüggesztett börtönre ítélték, Magyar Péter elküldte a pártból. A másik Tisza Szigetet pedig Szabó egykori alpolgármestere vezette, aki korábban az Együtt és a Párbeszéd színeiben is politizált. 

Megérné egyáltalán indítani valakit?

A lap szerint azonban ha élne is a párt a lehetőséggel, az mindössze szimbolikus jelentőséggel bírna, mivel egy frakció megalapításához legalább öt képviselőre van szükség, így frakción kívüli politikusként csak ritkán jutna szóhoz a képviselő. A lap arra is kitért, hogy amennyiben a Tisza jelöltje nyerné az időközi választást, az sem változtatna a Fidesz–KDNP kétharmados többségén. 

Ugyanakkor a lap rávilágít, hogy ha a Tisza Párt kihagyja a választást, akkor magyarázattal tartozik majd azoknak, akik a pártra szavaztak júniusban, és nem akarják a DK vagy a Mi Hazánk jelöltjét támogatni, hiszen valószínűleg nem mindegy nekik, kik képviselik őket a parlamentben. További kérdés lenne, hogy kit indítana a párt: magát Magyart, vagy egy ismeretlent, és változna-e a párt megítélése, ha kikapna a Fidesztől, ráadásul, mondjuk, éppen Magyar Péter.