A vállalkozások hitellehetőségét bővítő programot jelentettek be

2024.10.18. 16:59
Új, a hazai kis- és középvállalkozások hitellehetőségeinek bővítését célzó programot jelentett be Nemzetgazdasági Minisztérium és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A program keretében a garantőr intézmény az első egy évben kezességvállalási díj nélkül vállal garanciát a hazai vállalkozások Széchenyi kártya és egyéb támogatott beruházási hitelei mögé.

Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kkv-k fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára és Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója által kiadott közleményben új kis- és középvállalkozások hitellehetőségeinek bővítését célzó programot jelentett be. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhasson a kormány által bejelentett 3-6 százalék közötti gazdasági növekedés 2025-re, melyhez elengedhetetlennek tartják a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztéseinek felpörgetését – közölte az MTI.

890 milliárd forintnyi garancia

Számítások szerint egy hazai cég átlagos, 125 Széchenyi Kártya beruházási hitele esetében a díjkedvezményekkel az első évben 550 ezer forinttal csökkentheti finanszírozási költségeit. Szabó István Attila, szerint a Garantiqa 2024 elején már bejelentett egy, átlagosan 30 százalékos kezességvállalási díj csökkentést. A bejelentést követően augusztus végéig 17 ezer vállalkozás 19 300 hitelszerződést kötött a bankokkal, és a vállalt garanciának köszönhetően 890 milliárd forintnyi hitel jutott el a vállalkozásokhoz. A Garantiqa 2024-ben 1300 milliárd forintnyi garantált hiteltartománnyal számol – emelték ki.

A Garantiqa jelenleg 73 ezer hitelszerződés mögött áll garanciával. A 2580 milliárd forintnyi garanciavállalás 3330 milliárd forintnyi hitelt véd. Az európai 1 százalékos átlaghoz képest, Magyarországon a GDP 4,4 százalékát teszi ki a kis- és középvállalkozói szektor garanciavállalása – emelte ki az államtitkár.

Az NGM és a Garantiqa közösen kidolgozott konstrukciójában a 2025. június 30-ig megkötött Széchenyi kártya beruházási hitelek, és az egyéb intézményi kezességvállalási díjtámogatás mellett nyújtott beruházási hitelek esetében a Garantiqa elengedi az első éves kezeségvállalási díjat. Szabó István Attila tájékoztatása szerint a díjelengedésre mindegyik, mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülő vállalkozás jogosult lesz, amennyiben a megvalósuló beruházás Budapesten kívül kerül megvalósításra.