Leépítették a nemrég felújított óbudai óvodát, a szülők nem hagyják annyiban

Képernyőkép 2024-10-17 103628.png
2024.10.18. 11:37
Nyílt levélben kelt ki magából az Ürömi úti óvoda szülői közössége, miután Óbuda önkormányzata évről évre szűkítette óvodai szolgáltatását. Az alpolgármester igyekszik mindenkit megnyugtatni, kérdés, hogy milyen sikerrel.

Segítségkérésként is értelmezhető az a felháborodott szülői megmozdulás, amely egy nyílt levél megfogalmazásában öltött testet. Úgy érzik, elzárják őket az óvodájukkal kapcsolatos információktól, az efféle bizonytalanságban tartás ellen pedig határozottan fellépnek. Levelük egyfajta érdekképviseleti felhívás az ide járó 23 gyermek családja, az intézményben dolgozó óvodapedagógusok, dadus, takarítók és karbantartók érdekében.

Az Ürömi úti óvoda 2022-ben még három csoporttal működött, de a 2023/2024-es évben a kevés gyermekre hivatkozva megszüntettek egy csoportot, így az intézmény két csoporttal működött tovább. Már ekkor azt tapasztalták, hogy 

a jelentkező új gyermekek szüleit erősen próbálták meggyőzni, hogy ne ebbe az intézménybe akarják járatni gyermeküket.

A 2024/2025-ös tanévre aztán megszüntették a még működő két csoportból is az egyiket arra hivatkozva, hogy nincs elég gyermek, ezért nem tud indulni két csoport. Ezzel a hivatkozással a gyermekek nagy részét elküldték másik óvodába. A szülők nem értik, hogy miért tették ezt, miért nem fordított a kerület és az intézmény több energiát arra, hogy inkább ebbe az óvodába irányítsák a gyermekeket annak érdekében, hogy az intézmény fenntartható maradjon. Az óvodában három vagy akár négy csoportnak is lenne hely, miközben összesen csak egy csoport működik, az viszont 23 gyermekkel.

Az óvoda 2024 nyarán csak egy évre kapta meg a működési engedélyt, amitől mind a szülők, mind az óvodai dolgozók nagyon elkeseredtek, mert ebből arra következtettek, hogy a helyzet kilátástalan. A megmaradt egyetlen csoportba csak azok a gyermekek jöhettek újként, akiknek a testvére már a csoportba járt. Több olyan esetről is tudnak, hogy bár a lakóhelyük néhány száz méterre van az Ürömi úti óvodától, nem engedték a gyermeknek, hogy ebbe az intézménybe járhasson.

A mérleg másik serpenyőjében

A fenti körülmények ellenére érthetetlen módon az óvodára az elmúlt 50 évben nem látott mértékű fejlesztési költségeket szántak. 2023-ban az udvaron lévő több száz éves faállományt jelentősen megritkították, nagy részüket kivágták, a többit visszavágták. A bejárati ajtót – amely 45 éve biztosan nem volt kicserélve – kicserélték, mellé digitális számkombinációs nyitórendszert telepítettek.

60 év után idén az egyetlen még működő csoportban elvégezték a parkettázást, és az egész óvodát kifestették. Az évtizedek során összeszokott szakemberek azonban demotiválttá váltak és szétszéledtek.

A HÉV hegy felőli oldalán élők számára ebben a körzetben ingyenes állami formában már csak a Bárczi Géza Óvoda maradt elérhető közelségben. A környéken élők azonban pontosan tudják, hogy mit jelent a gyakorlatban a HÉV-vonal elvágó hatása: autóval a vasúti síneken átkelni a reggeli és délutáni csúcsidőszakban akár 2×25 perccel is meghosszabbíthatja a menetidőt. Munka előtt és után a gyermekek óvodába és hazavitele jelentősen több időt vesz igénybe, ezért is ragaszkodnak ahhoz az érintettek, hogy ebben a körzetben, 

a HÉV hegy felőli oldalán is biztosítsa a fenntartó az ingyenes óvodai szolgáltatást.

„Ragaszkodunk hozzá, hogy fejezzék be az óvoda szándékos lezüllesztését és morális lerombolását!” – fogalmaztak az elkeseredett szülők nyílt levelük végén.

Helyzet van

Jelenleg a munkavégzésében akadályoztatott polgármester helyett Burján Ferenc általános alpolgármester válaszolt. Az ügyben az egész Magyarországot érintő demográfiai tényre hivatkozott, mely szerint egyre kevesebb gyermek születik, így folyamatosan csökken az adott nevelési évben óvodába beiratkozó gyermekek száma. Fokozottan igaz ez a mostani és a következő években a 3. életévet betöltő gyermekek körére. Arra az országos tendenciára hívta fel a figyelmet, mely szerint a Covid időszakában kevesebb gyermeket vállaltak a családok.

A tavaszi jelentkezési időszak lezárulta után derül csak ki a fenntartó önkormányzat számára, hogy miként alakulnak a gyermeklétszámok. Ezek alapján valamennyi III. kerületi intézményben óvodai csoportok szüneteltetéséről döntöttek.

Ebben a konkrét óvodában a csoportokat leépítő döntésük nemcsak a jelentkezési számokon, hanem az épület fekvésének figyelembevételén is alapult.

Ez az épület forgalmas út mellett helyezkedik el, bejárata és a csoportszobák ablakai is közvetlenül a forgalmas útra nyílnak, lényegesen jobban kitett a levegő- és zajszennyezésnek, mint az anyaintézmény többi telephelye.

Burján a megvalósult felújításokat is a gyermekek egészségének és biztonságának védelmével indokolta, és visszautasította, hogy bármilyen nyomás nehezedett volna az óvodaválasztás során a szülőkre. Azt is cáfolta, hogy csak egy évre szól az intézmény működési engedélye.

(Borítókép: Ürömi úti óvoda. Fotó: Pitypang Művészeti Óvoda)