Látványos képeken az idei év legfényesebb üstököse

2024.10.19. 10:39
Az idei év egyik leglátványosabb, legfényesebb üstököse a C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), amely péntektől akár szabad szemmel is megfigyelhető a nyugati égbolton. Az égi vándor minden előzetes várakozásnak megfelelt, sőt az összfényessége meghaladja az előre jelzett értékeket.

Péntektől esténként akár szabad szemmel is megfigyelhető a nyugati égbolton feltűnő C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös, amely az idei év leglátványosabb, legfényesebb üstököse. A látványos égi jelenségről olvasónk látványos képeket küldött.

Nevét felfedezésének helyéről és idejéről kapta: 2023. január 9-én kínai csillagászok figyelték meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban (mandarin nyelven Tsuchinshan nevű helyen). A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 12-re érte el földközelségét, amikor 0,42 CSE-re, azaz 70,6 millió kilométerre haladt el a bolygónktól.

A jelenség péntek estétől észlelhető a nyugati égbolton, ugyanakkor a Nap közelsége miatt még nehezebb volt megfigyelni. Binokulár segítségével azonban könnyebben láthatóvá válik a fényes üstökösmag, valamint az abból kiinduló porcsóva.

A National Geographic szerint izgalmas kérdés volt a csóva láthatósága, illetve – a térbeli orientációja miatt – akár az ellencsóva megjelenése. Az égi vándor azonban minden előzetes várakozásnak megfelelt, sőt az összfényessége meghaladja az előre jelzett értékeket. Látványa kísértetiesen hasonlít a négy évvel ezelőtt feltűnt C/2020 F3 (NEOWISE) pazar megjelenésére.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat is szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst. A programokra a csillagvizsgáló honlapján, a Programok a csillagvizsgálóban menüpont alatt található linken lehet jelentkezni.