Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint egyre több a fiatal katona, fogorvos is akad köztük

2024.10.19. 15:08
Három helyszínen több mint kétszáz újonc, többségükben később szerződéses szolgálatot vállaló katona vonult be alapkiképzésre Tatán, Kecskeméten és Várpalotán; egyre több elkötelezett fiatal választja a haza szolgálatát – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Honvédelmi Minisztérium szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: egyre többen döntenek úgy, hogy a területvédelmi tartalékos szolgálatról szerződéses szolgálatra váltanak.

Magyarország minden egyes új katonájával egyre erősebb és biztonságosabb. A »Szeretem, Megvédem!« toborzókampány hatására folyamatosan jelentkeznek az érdeklődők és vonulnak be a honvédséghez szerződéses katonának, és a nyáron toborzott tartalékosok több mint tíz százaléka, több százan igazoltak át a hivatásosok közé

– tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Elmondta, a kiképzés rugalmas rendszere lehetővé teszi, hogy a területvédelmi tartalékosok bármikor szolgálati formát váltsanak, és szerződéses katonaként hivatásszerűen szolgálják a hazát.

Százak tették le a katonai esküt

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy a június közepén indított kampány záróakkordjaként október 12-én Budapesten 1179 újonnan toborzott katona tett ünnepélyesen esküt. A kampány négy hónapja alatt több mint 2600-an döntöttek úgy, hogy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalnak.

A Katonai Alapfelkészítési Programot, vagyis az alapkiképzést most kezdőkről Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a szerződéses szolgálatot vállaló katonákkal együtt Tatán több mint 120-an, Kecskeméten több mint hatvanan, Várpalotán pedig több mint ötvenen vonultak be.

A miniszter kiemelte, a toborzó kampány eredményességét bizonyítja, hogy egyre több fiatal számára válik vonzóvá a katonai szolgálat, akár szerződéses, akár területvédelmi tartalékos jogviszonyban. Tatán a bevonulók 18 és 59 év közöttiek, a többség a 25-35 éves korosztályból érkezett.

Az iskolázottság tekintetében is változatos a csoport összetétele: a nyolc általános iskolai végzettségtől a fogorvosi diplomáig sokféle végzettséggel lehet találkozni.

A Katonai Alapfelkészítési Program elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, amit az ünnepélyes eskütétel követ. Lezárult a kampány, de a toborzás folytatódik, a Magyar Honvédség várja soraiba mindazokat, akik tenni akarnak a hazájukért, szűkebb és tágabb környezetükért, közösségeikért, családjaikért” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető a közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Menő katonaként szolgálni a hazát!”. Mint írta: folyamatosan növekszik azoknak az elkötelezett fiataloknak a száma, akik a területvédelmi tartalékos szolgálatról szerződéses szolgálatra váltanak.

Lapunk nemrég elsőként közölte teljes terjedelmében a Závecz Research október elején készült kutatását, amely többek között az orosz–ukrán háború megítélését, Magyarország fenyegetettségi helyzetét, a magyar haderő védelmi képességéről alkotott véleményt, valamint az uniós és a NATO-tagságunk támogatottságát vizsgálta.