Írásbeli kérdést nyújt be a DK Parlamentben a kieső HÉV-járművek ügyében

2024.10.20. 13:22
A Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy veszélybe került a HÉV működése, ezért írásbeli kérdést nyújt be a kormányhoz. Az érdekli a DK-t, hogy igaz-e, hogy a Siemens Desiro vonatokat be tudnák vetni a HÉV-vonalakon, valamint ezek kiesése hogyan érinti a többi MÁV-vonalat.

„Továbbra sem talált megoldást a MÁV-HÉV Zrt. a kieső HÉV-járművek pótlására, hiába esik ki még több szerelvény januártól. A helyzeten az sem segít, hogy bár a Siemens Desiro dízelvonatokat be tudnák vetni a HÉV-járművek helyett, a 38 százalékuk működésképtelen, és a tesztelésükkor több hiba is fellépett” – olvasható Arató Gergelynek, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettesének közleményében.

Mint írja: a Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy veszélybe került a HÉV működése, „miközben a kormány nem tesz semmit, hogy stabil megoldást találjon a naponta ingázók ezreit érintő problémára,” ezért írásbeli kérdést nyújt be a kormányhoz.

A politikus a párt nevében arra szeretne hivatalos választ kapni, hogy

  • igaz-e az, hogy a Siemens Desiro vonatokat be tudnák vetni a HÉV-vonalakon, valamint 
  • hogyan érintené a többi MÁV-vonalat a Desirok kiesése?

„Az állam működésképtelenségének nem lehetnek az ingázók a kárvallottjai, ezért az Orbán-kormánynak sürgősen cselekednie kell, hogy megoldja a problémát” – olvasható a közleményben.

A MÁV és a HÉV körül az előző héten kezdődtek viták, miután egy sajtócikkben kiszivárgott dokumentumok alapján azt írták, hogy járatritkításokra lehet szükség.  Az írásnak a kialakult közéleti vita mellett személyi következménye is lett, mivel Lázár János építési és közlekedési miniszter pár nappal a cikk megjelenése után  elbocsátotta Nagy Gábort, a fővárosi agglomeráció elővárosi vonatait működtető MÁVHÉV Zrt. vezérigazgatóját. 

Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője nemrég azt jelentette be, hogy a MÁV immár a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) írt levelében is meghátrált a nagy felháborodást kiváltó HÉV-járatritkítási tervektől.

A témában nemrég Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója nyilatkozott az Indexnek, amely ide kattintva érhető el.