Gyertyagyújtással emlékeztek meg Potápi Árpád Jánosról

2024.10.20. 13:47
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is gyertyát gyújtott Potápi Árpád János emlékére a Várkert Bazár épülete előtt.

Ahogy az Index is beszámolt róla, 57 éves korában meghalt Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, aki 2014 óta volt a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárára. 

„Potápi Árpád János elvesztése felfoghatatlan tragédia nemcsak családja és szerettei, de az egész magyar nemzet számára. Október 17-én, amikor váratlanul itt hagyott minket, az egyetemes magyarság elvesztett valamit. Egy olyan tartóoszlopot, amelyet valószínűleg sohasem lehet majd pótolni” – emlékezett meg róla a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

A politikus csütörtökön otthonában állítólag a futópadon lett rosszul, szívinfarktust kapott, hiába érkezett gyorsan segítség, az életét már nem tudták megmenteni. Az Infostart úgy tudja, öccse is hasonló körülmények között halt meg nemrég. 

Mint megírtuk, halálhírének bejelentése előtt Potápi Árpád János néhány órával még a gyermekegészségügyben dolgozók szakmai hálózatának erősítéséről posztolt, és szerdán még egy budapesti rendezvényen is részt vett. 

Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán

Szülővárosában, Bonyhádon aznap este a városháza előtt gyertyagyújtással vettek búcsút tőle. Az ellenzéki pártok is részvétüket fejezték ki. Az LMP azt írta, közszolgálati tevékenysége és a nemzetpolitika terén végzett munkája maradandó nyomot hagyott minden magyarban, érdemei a határon túli magyarok és az anyaország közötti kapcsolatok elmélyítésében elévülhetetlenek. A Mi Hazánk Mozgalom mély megrendülését fejezte ki. Magyar Péter pártelnök a Tisza Párt nevében közleményben fejezte ki együttérzését az országgyűlési képviselő családjával és politikai közösségével. „Államtitkár Úr, kedves Árpád, Isten veled!” – írta a pártelnök. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalán egy közös képpel és a következő szavakkal búcsúzott kollégájától: „Elment a magyar nemzetpolitika hű katonája. Isten veled, Árpád!” Szombat este pedig Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának és Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának társaságában közös gyertyagyújtással emlékeztek meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt politikusra. A megemlékezés előtt rózsafüzér imádságot tartottak, majd 18:00 órától csendes szentmisét a Budapest-Tabáni Alexandriai Szent Katalin Templomban. A temetés részleteiről a későbbiekben várható tájékoztatás.

Huszonhat évig volt országgyűlési képviselő

Potápi Árpád János 1967. március 28-án született Bonyhádon. 1985-ben érettségizett a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnáziumban. 1985–1986-ban a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola képesítés nélküli nevelőjeként dolgozott. 1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom–történelem szakán. 1991–1994 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a történelem szakot.

1991-től 1993-ig a szegedi Tarjánvárosi 4. Számú Általános Iskola, 1993-tól a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára volt. 1998-tól 2001-ig a székely hagyományőrző csoportokat tömörítő Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének, 2004-től 2014-ig pedig a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulásnak elnökeként dolgozott. 2002-től 2014-ig Bonyhád Város polgármestereként munkálkodott a településért.

1993-ban kapcsolódott be a politikai életbe, 1998-tól kezdve huszonhat éven keresztül országgyűlési képviselő volt.

Az 1994-es országgyűlési választásokon ő lett a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke. 2007-től a Tolna Megyei Választmányt vezette elnökként. A 2003 óta látta el a bonyhádi, jelenleg pedig az új, dombóvári választókerület elnöki teendőit. 2011-től 2014 áprilisáig a Fidesz frakció egyik frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedett.

A 2022. április 3-i országgyűlési választáson hetedszer nagy többséggel – 62,44 százalékos eredménnyel – szerzett egyéni országgyűlési képviselői mandátumot. Az elmúlt évek során tagja volt az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi, valamint a külügyi bizottságnak. 2011. január 1-től 2014 júniusáig az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökeként tevékenykedett. 2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkári feladatait látta el.