Megint kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvaron, reagált a MÁV vezérigazgatója

2024.10.21. 08:25
Több vonat késik hétfő reggel a Keleti pályaudvaron, amelynek oka egy olyan korábbi kisiklás lehet, amiről Vitézy Dávid írt a Facebookon. Az esettel kapcsolatban a MÁV vezérigazgatója is megszólalt.
Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

Hétfő reggel újabb kisiklás történt Budapesten, a Keleti pályaudvaron, méghozzá egy mozdonyt érintően. Erről Vitézy Dávid fővárosi képviselő írt közösségi oldalán. A Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője szerint ez okozza a MÁV által hétfőn bejelentett zavarokat a pályaudvar működésében.

Hozzátette: a pontos okokat egyelőre még nem lehet tudni, „de a nyár végi eset után illene igen gyorsan magyarázatot adnia a MÁV-nak arra, hogy történhetett ez meg ismét ugyanott”. Úgy tudni, személyi sérülés nem történt. Az Index információi szerint egy szerelvényvonat mozdonya siklott ki, valószínűleg váltócsúcssíntörés miatt.

Reagált a MÁV vezérigazgatója

Hétfő délelőtt Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigzgatója is reagált közösségi oldalán a Keleti pályaudvaron történtekre. Mint írta, az alacsony sebességgel haladó mozdony egy tengellyel kisiklott a pályáról, de mivel szerelvényvonat volt, utast nem szállított, és a közelében sem tartózkodott.

Senki nem sérült meg, a mozdonyvezető kollégánk sem, aki észlelte a pályahibát és ennek megfelelően cselekedett. A baleset kapcsán érthetően jut eszébe mindenkinek az augusztusi, jóval súlyosabb siklásos baleset, amely szintén a Keleti pályaudvarnál történt. A két esetnek azonban műszaki értelemben nincs köze egymáshoz, hiszen az akkori balesetért felelős csavarokat azóta minden indokolt helyen átvizsgáltuk és az állapotuktól függetlenül, pusztán a koruk alapján cseréltük. A jelenlegi baleset okait alaposabb vizsgálatnak kell tisztáznia, de az már látszik, hogy más áll a hátterében: a képen látható csúcssín tört el

– fogalmazott Hegyi Zsolt.

„Éppen ezért hoztunk már korábban döntést arról, hogy jövőre végrehajtjuk a Keleti-programot, amelyben a pályaudvar teljes váltókörzetét felújítjuk. Előre jelzem, hogy a komplex munkálatokhoz egy időre a pályaudvar forgalomból történő kizárására is szükség lesz! Addig az eddiginél gyakoribb, alaposabb vizsgálatokkal és szigorú biztonsági intézkedésekkel teszünk azért, hogy az ilyen és ehhez hasonló balesetek megelőzhetők legyenek, vagy mint ebben az esetben, a hatásuk minimalizálható legyen. Kollégáim ezekben a pillanatokban is megfeszített tempóban dolgoznak azért, hogy a forgalom mielőbb helyreállhasson a Keleti pályaudvarnál” – tette hozzá a MÁV vezérigazgatója, akivel nemrég az Index is interjút készített.

Jelentős fennakadást okozott a legutóbbi kisiklás

Mint ismert, a Keleti pályaudvar előtt még augusztus végén, az egyik vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról közlekedő InterCity-vonat öt személykocsija. Senki nem sérült meg, de a baleset jelentős fennakadást okozott a vasúti közlekedésben. A szerencsétlenségből később közéleti vita kerekedett.