Havi 1,1 millióért adhat tanácsokat saját fideszes polgármesterének egy kormánypárti képviselő

2024.10.22. 07:05
Havonta 1,1 millió forintot zsebelhet be külön megbízással Krieger Krisztina XXII. kerületi önkormányzati képviselő, mert tanácsadóként alkalmazza Karsay Ferenc polgármester. Az ellenzék ezt a gyakorlatot szüntetné meg jogi úton, melyet a két fideszes politikus kötött.

Krieger Krisztina tizenhét témakörben ad tanácsot Budapest XXII. kerületi polgármesterének, a vagyonnyilatkozatában szerepel is az a havi bruttó 1,1 millió forintos megbízási díj, melyet a képviselői fizetésén felül kap, és ezen kívül további bruttó 326 ezer forintos bevétellel is rendelkezik, mely könyveléssel foglalkozó egyéni vállalkozásán keresztül érkezik a számlájára − tudta meg a hvg.

A következő hónapokban keresni fogjuk azokat a jogi lehetőségeket, amelyek segítségével ezt a szerintünk nem csak etikátlan, hanem jogszerűtlen pozíciót megszüntethetjük. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy aktív képviselő adjon havi 1,1 millió forintért tanácsokat a saját polgármesterének. Krieger Krisztina az előző ciklusban elnöke volt a pénzügyi bizottságnak, alelnöke volt a környezet- és közrendvédelmi bizottságnak és tagja volt az oktatási bizottságnak is

 − mondta az esetről Perlai Zoltán, a képviselő-testület DK-s tagja.

Egy helyi rendeletben olvasható, hogy a képviselői alapdíj a mindenkori minimálbér 80 százaléka, erre azonban további pótlékok jöhetnek. Egy bizottsági elnök havonta az alapdíj 200 százalékával növelheti az alapdíjat, bizottságonként pedig havonta az alapdíj 30 százaléka jár pluszban.

A XXII. kerületben jelenleg a fideszes Karsay Ferenc a polgármester, de a kormánypárt nem rendelkezik többséggel a képviselő-testületben, ezért az ellenzék magához ragadná Budafok-Tétény irányítását. Terveik szerint átalakulna a közbeszerzések lebonyolításának rendszere, de megváltoztatnák a helyi médiaviszonyokat, és a költségvetésnél is az ő akaratuk érvényesülne.