Medgyessy Péterrel találkozott Hszi Csin-ping

2024.10.22. 09:21
Medgyessy Péter korábbi magyar kormányfő több hetet töltött Kínában, ahol két eseményen is részt vett. A miniszterelnöki pozíciót 2002 és 2004 között betöltő egykori politikust a kínai nagykövetség hívta meg az országba, ahol többedmagával Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott másfél óra erejéig.

A volt miniszterelnökök és államfők szervezetének soros találkozója, valamint a Kínai Népi Szövetség a Külföldi Barátságért nevű szervezet megalapításának 70. évfordulójának az ünnepsége miatt Kínában járt Medgyessy Péter egykori magyar miniszterelnök – számol be róla a Blikk.

A lapnak a korábbi kormányfő elárulta,

utóbbi eseményen személyesen Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott.

A korábbi MSZP-s miniszterelnök arról számolt be, hogy egy amerikai politikus, a thai parlament jelenlegi házelnöke, valamint Nigéria korábbi elnökének a társaságában fogadta Hszi egy közel másfél órás találkozó keretében. Mint azt Medgyessy elmondta,

a másfél órás találkozó remek alkalom volt arra, hogy megismerjük, miként gondolkodik a világpolitikáról Kína, milyen lehetőséget látnak az amerikai, az afrikai vagy éppen az európai kapcsolatokban.

Az egykori kormányfő azt is elárulta, hogy ez nem az első útja Kínában, ahol idén Pekingben, Sanghajban, valamint a de jure független de facto Kína által bekebelezett Hongkongban vett részt programokon:

a miniszterelnöksége vége óta eltelt két évtizedben csaknem minden évben járt Kínában Medgyessy.

Az egykori kormányfő ezenkívül két előadást is tartott kínai hallgatók számára, de a lap megkérdezte azt is, hogyan látja a jelenlegi magyar–kínai kapcsolatokat, hiszen Medgyessy a 2002–2004 közötti miniszterelnöksége alatt korábban úgy vélekedett, Magyarország Kína hídfőállása lehetne az Európai Unióban.

Azt gondolom, ez megtörtént. Az utódaim, Gyurcsánytól Ferenctől Orbán Viktorig mindenki, a lényegét tekintve ugyanazt a Kína-politikát követte. Jó a viszony, növekedő pályán vannak a gazdasági kapcsolatok, a beruházások. Én ennek örülök, hiszen a magas színvonalú technológia megismerése és telepítése a beruházások mellett nyilván munkalehetőséget teremt számunkra

– fogalmazott az egykori miniszterelnök, aki szerint Kínában hihetetlen a fejlődés, mivel minden évben talál valami újat.