Videón, ahogy lecsap a TEK az október 23-ára fegyveres akciót szervező fiatalokra

2024.10.23. 06:41
Fegyveres akciót szerveztek fiatalok az október 23-ai megemlékezésekre, amelyről amerikai segítséggel szereztek tudomást a magyar hatóságok, majd a Terrorelhárítási Központ akcióba lépett és elfogta a szervezkedőket. Az akcióról előkerült a Legenda Bowling Club térfigyelő kamerájának felvétele, ami rögzítette az egészet.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, fiatalokra csapott le a Terrorelhárítási Központ egy pesti sörözőnél, akik amerikai titkosszolgálati információk szerint fegyveres akcióra készültek október 23-án, az 1956-os események megemlékezésén. Az őrizetbe vett hat fiatal között fiúk és lányok vegyesen voltak, azonban éles fegyvert nem találtak náluk, csak airsoft- és hatástalanított fegyvereket. Az Indexnek a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról.

A csoport egyik tagja, egy férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével – közölte a főügyészség. Az ügynek több gyanúsítottja is van, azonban velük kapcsolatban egyelőre nem osztottak meg információkat. Amennyiben bebizonyosodik a gyanúsított bűnössége, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. A fiatal ellen elrendelték a kényszerintézkedést, amit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben hajtanak végre. 

A 24.hu megszerezte a Legenda Bowling megfigyelő kamerájának felvételét, amin jól látható, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei egy civil furgonnal közelítették meg a helyszínt, majd pillanatokkal később

elözönlötték a területet és körbevettek legalább két fiatalt.

A sörfőzde tulajdonosa állítása szerint negatív hatással van az ügy a klubra, pedig a fiatalok be sem mentek, tehát hamisak a híresztelések, hogy náluk fogták volna el a szervezkedőket. Elmondása szerint már két koncertet és több asztalfoglalást is lemondtak az eseményekre hivatkozva, pedig a felhasznált képet, amin rendőrségi szalaggal kerítik el a helyet, szimplán a Google Térkép oldaláról szedték és rászerkesztették a szalagot, semmi ilyesmi nem történt a valóságban. 

„Az eredeti képet az ismert helymeghatározó felületen könnyen meg is lehet találni. De a hír nemcsak a fénykép miatt téves, hanem azért is, mert a fiatalok elfogása nem a Legenda Bowlingban történt, hanem az utcán. A külföldi, valószínűleg belga fiatalok a HÉV felől haladtak a Nógrádverőce utcán, amikor a rendőrségi rajtaütés történt” – tették hozzá.