Gyurcsány Ferenc: Aki megtagadja Ukrajnától a segítséget, az elárulja ’56 ügyét

Photo 23-10-2024, 11 00 01
2024.10.23. 12:51
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Ötvenhatosok terén mondott beszédet az 1956-os események évfordulóján, október 23-án. A pártelnök szerint aki megtagadja Ukrajnától a segítséget, az maga is árulóvá válik, elárulja ’56 ügyét, és a gyilkos oldalára áll, a gyilkost mentegeti. Véleménye szerint a nemzeti ünnepet megpróbálják ellopni és megbecsteleníteni.

Egy békéjét vesztett közösségben az ünnep nem az emelkedett nyugalom pillanata, hanem a küzdelem folytatása más eszközökkel – fogalmazott Gyurcsány Ferenc október 23-i beszédében, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél, az Ötvenhatosok terén.

A DK elnöke szerint Magyarországon a szabadság és a nemzeti függetlenség ünnepét árulók próbálják meg a közösség nevében ünnepelni, sőt az ünnep helyett valójában ellopni, megbecsteleníteni. Hiszen 1956 arról szólt, hogy Magyarország megszabaduljon az orosz-szovjet uralomtól.

Vagyis aki most „utálkozással figyeli”, hogy Ukrajna nem akar orosz uralom alatt élni, és megtagadja tőle a segítséget, az maga is áruló.

Gyurcsány szerint Ukrajna kapcsán a magyar kormány „a gyilkos oldalára áll, a gyilkost mentegeti, ezzel elárulja ’56 ügyét, a magyar szabadság és függetlenség ügyét, valamint elárulja a saját népét és szövetségeseit”.

Azok a szavak, amelyeket az áruló miniszterelnök mond a gyilkosok védelmében, azok nem egyszerűen ocsmányak, hanem a bűnök bűneiként hatnak

– mondta. A politikus szerint az árulók gyáván csak semlegességet próbálnak meg mutatni a jó és a rossz küzdelmében.

„A Demokratikus Koalíció nevében meghajtjuk fejünket Nagy Imre és mártírtársai előtt, őket a magyar szabadság, a magyar függetlenségért folytatott küzdelem igaz hőseinek tekintjük, olyan hősöknek, akik megérdemlik a tiszteletet. És megérdemlik, hogy magasztosuljanak az emlékezetben.

Gyurcsány Ferenc beszéde alább nézhető vissza teljes egészében:

 Az Index október 23-ai percről percre közvetítését ezen a linken tudja elérni, Orbán Viktor ünnepi beszédét pedig itt tudja elolvasni. 

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc az Ötvehatosok terén. Fotó: DK)