Kisebb káosz várható Budapesten szerdán

2024.10.23. 06:09
Orbán Vktor miniszterelnök a Millenárison mond beszédet az 1956-os forradalom megemlékezésének alkalmából október 23-án, de a Tisza Párt, a Mi Hazánk és a Momentum is várja híveit a nemzeti ünnep alkalmából. A hétköznapra eső munkaszüneti nap több szolgáltatás rendjében ideiglenes változtatást hoz.

Orbán Viktor miniszterelnök két év után ismét Budapesten mond beszédet a nemzeti ünnepen, szerdán 10.30-ra várják a Millenárisra a megemlékezőket.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Tisza 15 órára a Bem József térre fújt találkozót Magyar Péter vezérletével, ahonnan közösen vonulnak át a Széna térig, és 16.30-tól folytatódik a megemlékezés. A Mi Hazánk szintén délután 3-ra várja híveit a Turul-szobornál, a Momentum pedig este fél 8-kor fáklyás megemlékezést tart a Magyar Rádió épületénél.

Az Indexen részletesen foglalkoztunk azzal, milyen beszédet mondhat az idén a kormányfő, melyik témák kerülhetnek a középpontba. 

Közlekedési változások a fővárosban

Az ünnepi megemlékezés idején október 23-án a reggeli órákban a Kossuth Lajos térnél, délután a Margit körúton kell lezárásokra számítani. A rendezvényekhez kapcsolódó lezárások miatt változik az érintett BKK-járatok közlekedése: több villamos-, buszjárat módosított útvonalon közlekedik az ünnepnapon. Ezek az alábbiak szerint módosulnak

  • a 2-es, 2B és 23-as villamosok üzemkezdettől 10.00-ig rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek;
  • a 4-es és 6-os villamosok 14.00 és 21.00 között rövidített útvonalon, dél-budai végállomásuk és a Jászai Mari tér között közlekednek. A Margit körút lezárása miatt pótlóbusz a kimaradó vonalszakaszon nem közlekedik;
  • a 17-es villamosok 14.00 és 21.00 között a Savoya Park felől csak a Széll Kálmán térig, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig a Margit híd budai hídfőt követően a Batthyány térig közlekednek;
  • a 11-es buszjárat 15.15 és 15.45 között rövidített útvonalon, a Nagybányai út és a Kitaibel Pál utca között közlekedik;
  • a 39-es buszjárat pedig 14.30 és 20.00 között rövidített útvonalon, a Kissvábhegy és a Széll Kálmán tér között közlekedik.

Október 23-án, szerdán egész napra lezárják a II., Lövőház utcát, 8 órától estig a II., Margit körút külső sávját a Kis Rókus utca és a Széna tér között, valamint 14 órától 19 óráig a Bem József tér–Bem József utca–Margit körút–Széna tér–Széll Kálmán tér útvonalat.

Így módosul a hulladékszállítás

A MOHU Budapest Zrt. munkatársai október 23-án, szerdán is az adott napi menetrend szerint szállítják el az időben kikészített háztartási és szelektív hulladékot Budapesten és egyes agglomerációs településeken – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a munkaszüneti napon a budapesti lakossági szelektívhulladékgyűjtő-udvarok, a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok, továbbá a személyes ügyfélszolgálati irodák is zárva tartanak, ahogyan a telefonos ügyfélszolgálat sem elérhető.

Így kell tenni egészségügyi probléma esetén

Az ügyeleti rendszer ünnepnapokon 24 órás szolgáltatással áll rendelkezésre. Az ügyeleti rendszer telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830. A hívásnál a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát és az adott helyzetre legmegfelelőbb megoldást kínálja. Ez lehet telefonos tanácsadás, ellátóhelyre irányítás, ügyeletes orvos küldése, vagy sürgős esetben mentőautó riasztása.

Akut, de nem közvetlenül életveszélyes, a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható panaszokkal a 1830-as szám hívása szükséges. Ilyen esetek lehetnek például:

  • Nagyon magas láz, amely nem csillapítható vény nélküli gyógyszerekkel
  • Hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcsök
  • Bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok
  • Krónikus betegségek akut tünetei

Ha a helyzet életveszélyes (például erős mellkasi fájdalom, nehézlégzés, eszméletvesztés), a 112-es segélyhívó számot kell hívni!