Elszállították az I. kerületben talált világháborús bombát

2024.10.24. 17:05
A korábban talált bombát a tűzszerészek szállítható állapotba hozták, és eltávolították a területről. A rendőrség feloldotta a terület lezárását.

Cikkünk frissült!

Az MTI közleménye szerint a tűzszerészek elszállították a cseh gyártmányú 100 kilogrammos bombát, így a rendőrség feloldotta a Palota úti és a Lovarda utcai lezárást.

Korábban egy feltételezett robbanótestet találtak a főváros I. kerületében, a rendőrség a tűzszerészművelet idejére lezárta a környéket – közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs altisztje csütörtökön délután az MTI-vel.

Bólyi Bálint törzsőrmester elmondta: a Palota út és Lovarda utca közötti területen építkezés közben bukkantak a feltételezett robbanótestre.

Korábban a Soroksári utat keresztező vasúti összekötő híd töltésének bontásakor találtak egy egytonnás második világháborús bombát. Az amerikai gyártmányú légibomba elszállításához a helyszínen hatástalanítani kellett a szerkezetet.

Miért találnak ilyen gyakran bombákat?

A hirado.hu egyik korábbi cikke szerint Magyarország kiemelt célpont volt a II. világháború utolsó éveiben. Az 1943 januárjában esedékes casablancai konferencián döntöttek arról, hogy fokozzák a német szövetségesek elleni bombázásokat. A magyar fővárost 1943. április 3-án érte az első komolyabb légitámadás. A támadások túlnyomó része a stratégiailag fontos infrastrukturális létesítmények ellen indult. A pályaudvarok mellett a csepeli Weiss Manfréd Műveket, a dunai hidakat és a Ferihegyi repülőteret is támadta az 1500 nehézbombázóból és 800 vadászgépből álló 15. amerikai légi hadsereg. 1943. szeptemberére a bombázásokba becsatlakoztak a brit és a szovjet csapatok repülőgépei is.

A lapnak megszólaló Tari János nyugalmazott tűzszerész szerint: „A háború vége felé sok bomba maradt állva [vagyis nem robbant fel – szerk.].” Szerinte ennek az egyik oka az, hogy a minőségi gyártást felváltotta a mennyiségi. Hozzátette, hogy az építkezéseken továbbra is találnak majd ilyen bombákat. 

A leginkább érintett területek közé tartozik Ferencváros, Angyalföld, Lágymányos, Csepel, a külső kerületek, valamint a vár környéke – emelte ki.