Úgy ütik a külföldi lapok Orbán Viktort, mintha nem lenne holnap

ZLTN2898
2024.10.24. 07:15
Több nemzetközi lap beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök szerdai beszédéről. Jellemzően azt hangsúlyozták, hogy a kormányfő párhuzamot vont az 1956-os események és a jelenlegi európai politikával kapcsolatos álláspontjával. A miniszterelnök szerint Brüsszel bábkormányt akar Magyarország élére.

Orbán Viktor, „Magyarország nacionalista miniszterelnöke szerdán az Európai Uniót az egykori Szovjetunióhoz hasonlította, valamint felszólította a magyarokat, hogy álljanak ellen Brüsszelnek, ahogy 1956-ban Moszkvának” – többek között így számolt be a DW a magyar miniszterelnök 1956-os megemlékezésen elmondott beszédéről.

A német lap kiemelte: „Orbán Viktor, aki közelebb áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint bármely más európai vezető, az orosz csapatok által brutálisan levert 1956-os szovjet megszállás elleni magyar felkelést beszédében ezt a párhuzamot vonta le.”

A beszédének azt a részét külön kiemelték, hogy a kormányfő szerint az orosz–ukrán háború a Nyugat háborúja Oroszország ellen, és Orbán Viktor szerint nyíltan bele akarják taszítani az egész Európai Uniót az ukrajnai háborúba.

Bábkormányt akarnak Magyarországon?

A DW szerint ezután Orbán Viktor – mindenféle bizonyíték nélkül – azt állította, az EU azt tervezi, hogy a háborús győzelem esetén ukrán csapatokat állomásoztatna Magyarországon. Orbán Viktor szerintük számos állítását nem támasztotta alá. Végezetül kitértek arra is, hogy a Magyar Péter ellenzéki vezető által vezetett Tisza Párt korrupcióval és propagandával vádolja a kormányt és jelenleg fej fej mellett áll a Fidesszel szemben.

Az Euronews a beszámolóját így kezdte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédében azt állította, az unió arra törekszik, hogy megbuktassa a kormányát, és bábkormányt állítson fel Magyarországon. Kiemelték:

„Ez az Oroszország legközelebbi szövetségesének tartott tagország nyílt ellenséges magatartásának fokozódását jelenti az Európai Unióval szemben.”

Majd hangsúlyozták, az EU tisztviselői egyelőre nem reagáltak nyilvánosan a megjegyzésekre. „Magyarország rendszeresen blokkolta, késleltette vagy felhígította az EU azon erőfeszítéseit, amelyek célja az Ukrajnának nyújtott segítség kiterjesztése és Oroszország szankcionálása volt. Ellenséges álláspontot képviselt Kijevvel szemben, miközben egyre közelebb került Moszkvához.”

Orbán Viktor egy, az Euronews szerint is megalapozatlan nyilatkozatában azt állította, hogy az EU azt tervezi, egy jövőbeli győzelem után ukrán katonák állomásozhatnak Magyarországon. „Mi magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy Magyarország területén ismét szláv katonák állomásoznak keletről.”

A lap arra is kitért, a magyar hatóságok nemrégiben megdöbbentették Brüsszelben: „azzal fenyegetőztek, hogy több száz migránst buszokkal szállítanak a magyar határról a belga fővárosba, tiltakozásul az EU migrációs törvényei ellen”.

Magyar Péter fenyegeti Orbán Viktor hatalmát?

Az Euronews is kiemelte, hogy Orbán Viktor szerint Brüsszel bábkormányt akar Magyarország élére tenni, de a Politico is így kezdte a bevezetőjét: „azt javaslom, hogy a válaszunk legyen olyan világos és egyértelmű, mint 1956-ban volt” – mondta Orbán Viktor, majd a lap hozzátette, a magyar miniszterelnök azon állítását, miszerint „nem tűri, hogy Magyarországból ismét bábállamot csináljanak”.

Magyarország egyre inkább a NATO-ban és az EU-ban lévő állítólagos szövetségeseivel szemben helyezkedik, meghiúsította a nyugati erőfeszítéseket, hogy Oroszországot szankcionálják Ukrajna 2022-es inváziója miatt, illetve hogy támogassák Kijevet. Az 1956. október 23-án kezdődött budapesti felkelést végül a Vörös Hadsereg verte le

– írta a Politico, végezetül a beszámolójában hozzátette, a magyar miniszterelnök arra használta fel az 1956-os megemlékezést, hogy Brüsszelt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervét szidja. „Orbán Viktornak jelenleg komolyan fenyegeti uralmát Magyar Péter, az ellenzéki Tisza Párt Európa-barát konzervatív személyisége, aki korábban Orbán belső köréhez tartozott” – írták. Majd szintén emlékeztettek arra a kutatásra, ami szerint a Tisza Párt már jobban áll, mint a Fidesz.

„Orbán Viktor, Magyarország nacionalista miniszterelnöke szerdán azt állította, hogy az Európai Unió végrehajtó szervei megpróbálják megbuktatni kormányát, és bábkormányt akarnak Budapestre kényszeríteni” – így már a Reuters összegezte a szerdai eseményeket. Szerintük Orbán Viktor a 14 éve tartó „uralma a legélesebb fenyegetéssel néz szembe” Magyar Péter személyében.