Egy magyar párt már beleállt a háborút meghatározó kérdésbe, de mit szólnak hozzá a többiek?

GettyImages-2179354813
2024.10.24. 11:34
Tompos Márton, a Momentum elnöke már a párt követelései közé sorolja, hogy „küldjünk fegyvert a védekezéshez az ukránoknak”. Lapunk megkereste valamennyi, parlamenti és/vagy európai parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártot azzal a kérdéssel, hogy mi az álláspontja a fegyverszállításról.

Tompos Márton szombati Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy „Észak-Korea 12 ezer katonát, többek között különleges alakulatokat küld Ukrajnába”. A Momentum elnöke szerint „eközben itthon a kapitulációpárti kormány fegyver helyett fehér zászlót küldene Kijevbe. Hiába halt már meg több tucat kárpátaljai magyar a harcokban, a kormány Moszkvába és Pekingbe jár gazsulálni”.

Tompos Márton ezután bejelentette a Momentum követeléseit:

  1. „küldjünk fegyvert a védekezéshez az ukránoknak,
  2. álljon le a kormány az EU-s segélycsomagok blokkolásával,
  3. csak Oroszország veresége és Putyin bukása a járható út, ha békét akarunk Európában, ezért a kormány limitálja a gazdasági minimumra az orosz és kínai kapcsolatokat, különös tekintettel a nyilvános eseményekre”.

A Fidesz–KDNP a háború kezdete óta hangsúlyozza, hogy humanitárius segítséggel igen, de fegyverszállítással Magyarország nem támogatja Ukrajnát.

Mi az álláspontja a többi ellenzéki pártnak?

A Tisza Párttól az alábbi választ kaptuk:

Magyar Péter legutóbb a múlt heti ORF-interjúban beszélt arról, hogy a Tisza Párt nem támogatja a fegyverszállítást. Habár ezt valamiért az Index elfelejtette beleírni a tudósításába.

Az ORF-interjú további részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.

A Demokratikus Koalíció részéről Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes azt közölte lapunkkal, hogy „a Demokratikus Koalíció a közös európai megoldásokat támogatja Oroszországgal szemben”.

A Jobbik leszögezte, a párt „semmilyen formában nem támogatja, hogy fegyvert küldjön hazánk az ukrán frontra”.

A Mi Hazánk Mozgalom is ezt az álláspontot képviseli: „A Mi Hazánk semmilyen körülmények között nem támogatja fegyverek küldését Ukrajnába. Tűzszünetet, békét akarunk! A Momentum azt teszi, amit a háborúból hasznot húzó globális urai mondanak neki.”

Kérdéseinkkel kerestük az LMP-t, az MSZP-t és a Párbeszéd – Zöldeket is, válaszokat egyelőre nem kaptunk.

(Borítókép: Ukrán katona 2024. október 21-én Donyecknél. Fotó: Anadolu / Getty Images)